Foto: Reuters/Scanpix
2020. gadā izaicinājumu biznesā nav trūcis, tāpēc daudzi savus sapņus par jauna uzņēmuma reģistrēšanu atlikuši, kā rezultātā pērn reģistrēts zemākais jaunu uzņēmumu skaits pēdējo 17 gadu laikā. Vienlaikus tie uzņēmēji, kuri spēruši drosmīgo soli un nav nobijušies no biznesa uzsākšanas pandēmijas apstākļos, nereti uzņēmuma nosaukuma izvēlei piegājuši ar radošumu. Tā teikt, ja apkārt valda neziņa un bailes, vismaz uzņēmuma nosaukums apkārtējos raisīs smaidu. "Lursoft" apkopojis 2020. gadā reģistrēto uzņēmumu interesantākos nosaukumus, lai pierādītu, ka humors, par spīti visām grūtībām, Latvijas uzņēmējos nav izzudis.

Iespējams, koronavīrusa pandēmijas ietekmē, meklējot dzīves jēgu un iedrošinājumu turpmākajam, arī vairāku 2020. gadā reģistrēto jauno uzņēmumu nosaukumi ir ar eksistenciālu ievirzi. Tā, piemēram, "Lursoft" izpētījis, ka pērn janvārī Ķeguma novadā reģistrēts SIA "Neko nevar skaidri zināt". Jāteic, ka sabiedriskās ēdināšanas sektors, kurā šis pirms gada reģistrētais uzņēmums izvēlējies darboties, gan pērn, gan arī šogad patiesi ir nozare, kurā neko skaidri nevar zināt. Iespējams, šī iemesla dēļ arī tā darbība nav sekmējusies tik labi, kā iepriekš cerēts, līdz ar to šobrīd uzņēmumam uzkrāts vairāk nekā 18 tūkstošu eiro liels nodokļu parāds, kā arī tā īpašnieka kapitāldaļām piemērots atsavināšanas aizliegums, liegums reģistrēt komercķīlas, pārreģistrēt kapitāldaļas vai veikt citas darbības.

Tikpat neprognozējams kā SIA "Neko nevar skaidri zināt", ir arī aizvadītā gada jūnijā Jēkabpilī reģistrētā SIA "Viss iespējams" nosaukums, kamēr galvaspilsētā reģistrētais SIA "Tu esi tas kas Tu esi", mudina domāt, ka labi būs, kam piebalso arī SIA "Iespēju laiks" īpašnieki, ar uzņēmuma izvēlēto nosaukumu mudinot domāt, ka labi būs, ne velti pagājušā gada jūnijā Rīgā reģistrēts SIA "bez stresa".

Atmetot stresu un pieslēdzot savus talantus, jo, kā liecina kāda pērn reģistrēta mazumtirgotāja nosaukums SIA "Salda mēle visos laikos ir bijis kapitāls", viss būs labi, un būs gan maksātspēja, gan prieks sadarboties, liecina arī 2020. gadā reģistrēto uzņēmumu nosaukumi.

Jāteic, ka 2020. gadā vairāki uzņēmēji ar savu izvēlēto uzņēmumu nosaukumiem mudinājuši ikvienu aizdomāties par izglītošanos. Piemēram, pagājušā gada augustā darbu sākusi SIA "Vaksācijas akadēmija", tiesa, starts šim skaistumkopšanas nozarē strādājošajam uzņēmumam nav bijis viegls, jo tā darbiniekiem jau vairākkārt piešķirti dīkstāves pabalsti, kā arī februārī un martā uzņēmums saņēmis grantus apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai. Bez SIA "Vaksācijas akadēmija", pērn reģistrēta arī SIA "Gaismas akadēmija", savukārt Dobeles novads ticis pie IK "Labklājības skola", bet Cēsu novads – pie SIA "Dzīves mākslas akadēmija". Atšķirībā no abām pirmajām "akadēmijām", IK "Labklājības skola" un SIA "Dzīves mākslas akadēmija" darbības virziens patiesi ir citur neklasificētu izglītības pakalpojumu sniegšana. Piedevām, pērn jūlijā reģistrētā SIA "Dzīves mākslas akadēmija" jau iesniegusi savu pirmo gada pārskatu, kas liecina, ka pirmajos sešos darbības mēnešos izglītības iestāde apgrozījusi 30,83 tūkstošus eiro un nopelnījusi 25,36 tūkstošus eiro.

Pagājušais un arī šis ir satricinājumu pilns gads gan skaistumkopšanas, gan tūrisma, ēdināšanas un tirdzniecības nozarei, kā arī pandēmija pamatīgi skārusi izklaides jomu. Tiesa, uzņēmēji no tā nav nobijušies un turpinājuši reģistrēt jaunus uzņēmumus. Piemēram, izklaides jomā iecerējis strādāt pērn 30. decembrī reģistrētais SIA "Slapjā ragana". Tomēr uzņēmuma nosaukums ne vienmēr var liecināt par tā darbības jomu. To apliecina arī 2020. gada 21. februārī reģistrētais IK "Dzīves svinības", kas tā vien mudina domāt par papildinājumu izklaides sektorā strādājošajiem uzņēmumiem. Taču IK "Dzīves svinības" izlēmis nodarboties ar zivju, vēzveidīgo un mīkstmiešu, kā arī citu pārtikas produktu vairumtirdzniecību.

Interesantākie 2020. gadā reģistrēto uzņēmumu nosaukumi

JANVĀRIS
SIA Lāču Muižiņa (Limbažu nov)
SIA Skaistuma terapija (Rīga)
SIA Uzzini, iepazīsti (Babītes nov)
SIA Your choice (Rīga)
SIA Kopā būt (Ozolnieku novads), jau likvidēts
SIA Uzladets (Mārupes nov)
SIA VISUVAR (Rīga)
SIA Neko nevar skaidri zināt (Ķeguma nov)
SIA Turaidas Roze (Rīga)
SIA Mazliet vairāk gaisa (Jelgava)
SIA Prieks sadarboties (Rīga)
SIA Trīs ar pus vīri (Jelgavas nov)
SIA Mazie varoņi (Rīga)
SIA tīri tā neko (Rīga)
SIA Augam kopā (Rīga)
SIA Stalkeris (Ādažu nov)

FEBRUĀRIS
SIA Rozā zilonis (Rīga)
SIA Sauja pavasara (Mārupes nov)
SIA Jautrais medus lācis (Rīga)
SIA Pareizais jautājums (Mārupes nov)
IK Riebējs (Rīga)
IK Mazie sapņi (Salacgrīvas novads)
IK Dzīves svinības (Rīga)
IK Cibric Cibric (Rīga)
SIA Ķīmiskā Teorija (Lielvārdes nov)
IK Saldā pietura (Rīga)
SIA Zemeņu festivāls (Ķekavas nov)
SIA Saules Mednieks (Rīga)

MARTS
SIA Smart Elephant (Rīga)
SIA Varu aizvest LV (Dobeles nov)
SIA Traktoru Palīgs (Tukuma nov)
SIA Vairāk vasaras (Skrīveru nov)
SIA Tu esi tas kas tu esi (Rīga)
SIA Sisidra (Jelgava)
SIA Lido ar mums (Rīga)
SIA obladi oblada (Rīga)
SIA Nekas (Jelgava)
IK Nakts Ziediņš (Rīga)
SIA Efektīvi (Ikšķiles nov)

APRĪLIS

SIA Viegli un brīvi (Rīga)

MAIJS
SIA Salda mēle visos laikus ir bijis kapitāls (Rīga)
SIA Parādi modi (Rīga)
SIA Mājot mirkļos (Krimuldas novads)

JŪNIJS

SIA Vēdini māju (Jelgava)
SIA Viss iespējams (Jēkabpils)
SIA bez stresa (Rīga)

JŪLIJS
SIA Dzīves Mākslas Akadēmija (Cēsu nov)
SIA Kāpu uzraugs (Rīga)
SIA Tēta Medus (Mērsraga nov)
SIA Māja elpo (Rīga)
SIA Tu ciemiņš (Rīga)
SIA Seriālu mājas (Rīga)
SIA Pie ziedu meitenēm (Salacgrīvas nov)

AUGUSTS
SIA Iespēju laiks (Garkalnes nov)
SIA Kebabu sekta (Rīga)
SIA Bagāta pica (Limbažu nov)
SIA Sirds Balss (Rīga)
SIA Sasniedzams (Rīga)
SIA Vaksācijas akadēmija (Rīga)
SIA Sidraba dzīsla (Ķekavas nov)
SEPTEMBRIS
SIA Labs trends (Rīga)
SIA Mammas miestiņš (Jelgava)
SIA Thank you xx (Mārupes nov)

OKTOBRIS
SIA Ko Redzi Apkārt (Cēsu nov)
SIA Ezīši rada (Ķekavas nov)
SIA Maksātspēja (Rīga)
NOVEMBRIS
SIA Lockdown (Rīga)
SIA Droša darba birojs (Liepāja)
SIA Klusie Jēri (Iecavas nov)
IK Labklājības skola (Dobeles nov)

DECEMBRIS
SIA PROFIŅŠ (Rīga)
SIA Gaismas akadēmija (Rīga)
SIA Mamma kūka (Rīga)
SIA Radošā sirsniņa (Rīga)
SIA Hokejs sirdī (Rīga)
SIA Burkāns un sīpols (Kocēnu nov)
SIA Nāc ārā (Rīga)
SIA Slapjā Ragana (Rīga)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!