Foto: LETA
Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" zaudējumus veido dažādas pozīcijas, tostarp novecojušās "Fokker" lidmašīnas, atzina Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretārs Anrijs Matīss.

Uz jautājumu, kādi ir "airBaltic" zaudējumu iemesli, Matīss atbildēja, ka tās ir dažādas pozīcijas. "Ir pozīcijas, kurās izmaksas kāpj objektīvu apstākļu ietekmē, piemēram, degvielas cenas līdz ar naftas produktu sadārdzināšanos. Zaudējumus dažkārt rada pasažieru piepildījums. Vēl "airBaltic" flotē ir lidmašīnas, kuras nebūt nav izmaksu efektīvas, piemēram, novecojušās "Fokker" lidmašīnas. To ekspluatācija pašlaik izmaksā ļoti dārgi," sacīja Matīss un piebilda, ka zaudējumi rodas dažādās pozīcijās, ja reālie darba rādītāji nesakrīt ar iepriekš plānotajiem.

Viņš piebilda, ka liela izmaksu pozīcija saistās ar lidmašīnu flotes uzturēšanas izdevumiem. "Skaidrs, ka "airBaltic" flotē nav pārāk jaunu lidmašīnu un to uzturēšana maksā ļoti dārgi, tādējādi plānotie izdevumi nereti pārsniedz reālos. Tomēr pagaidām tie vēl nav zaudējumi. Tiklīdz mēs no uzņēmuma saņemsim precīzu informāciju, mēs to izanalizēsim un darīsim zināmu," teica Matīss.

Vienlaikus viņš norādīja, ka pagaidām nevar apstiprināt konkrētu uzņēmuma zaudējumu apmēru, jo no "airBaltic" valdes nav saņemts neviens attiecīgs dokuments.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!