Foto: AFI
Līdzekļi pasažieru pārvadātājiem, lai kompensētu 2011.gadā nesegtos zaudējumus, tiks piešķirta - jautājums vien esot, cik un kad, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Satiksmes ministrijā (SM).

Kā ziņots, Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas (LPPA) biedru sapulce vērsusies pie Satiksmes ministrijas, Ministru kabineta un Saeimā pārstāvētajām politiskajām partijām ar lūgumu nekavējoties piešķirt no valsts budžeta papildu finansējumu 1,9 miljonu latu apmērā, lai kompensētu pārvadātājiem 2011.gadā nesegtos zaudējumus.

Satiksmes ministrijā savukārt uzsver, ka kompensējamā summa svārstās no 1,7 līdz 1,9 miljoniem latu, taču tā tuvākajā laikā tikšot precizēta. Tāpat esot jālemj, no kura gada budžeta tiks kompensēti šie līdzekļi.

Jautājumu izlemšot Ministru kabinets, taču Satiksmes ministrija un un Latvijas Pašvaldību savienība aicinot to darīt pēc iespējas ātrāk, lai nozares uzņēmumiem šī iemesla dēļ nerastos problēmas ar maksātspēju.

Kā ziņots, 2011.gadā degvielas cena, kas ir būtiska izmaksu pozīcija, pasažieru pārvadātājiem veidojot 25%-30% no pašizmaksas, palielinājās par 20%, un neprognozējams cenu pieaugums turpinās arī šogad. Plānotais pārvadātāju budžeta deficīts pie šādas degvielas cenu dinamikas būs 8,2 miljoni latu.

Ja nekavējoties netiks veikti pasākumi situācijas stabilizēšanai, pārvadātāji būšot spiesti rīkoties kardināli, lai pievērstu sabiedrības uzmanību kritiskajai situācijai sabiedriskajā transportā un nozares sabrukuma draudiem, brīdina asociācijā.

LPPA rezolūcijā norādīts, ka 2011.gadā valsts budžeta finansējums zaudējumu segšanai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem bija 51,36 miljoni latu - par desmit miljoniem latu mazāk nekā 2010.gadā. Neraugoties uz uzņēmumu un pasūtītāju veiktajiem izdevumu samazināšanas un reisu optimizācijas pasākumiem, 2011.gadā nesegtie zaudējumi veido 1,9 miljonus latu.

2012.gadā valsts budžetā plānotais finansējums sabiedriskajam transportam ir 46,46 miljoni latu - par pieciem miljoniem latu mazāk nekā 2011.gadā. Tā ir nepietiekama summa, lai pārvadātāji varētu pilnā apmērā nodrošināt valsts un pašvaldību sabiedriskā transporta pasūtījumu saskaņā ar noslēgtajiem ilgtermiņa līgumiem.

LPPA uzsver, ka 2012.gadā ir apdraudēta Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma mērķa izpilde - nodrošināt iedzīvotājiem pieejamus sabiedriskā transporta pakalpojumus. Pārvadātājiem trūkstot līdzekļu, lai norēķinātos ar piegādātājiem, izmaksātu darba algas, un, turpinoties negatīvām tendencēm, pastāv reāli uzņēmumu maksātnespējas un nozares sabrukuma draudi. Par kritisko situāciju sabiedriskā transporta nozarē un nepieciešamo papildu finansējumu LPPA ir informējusi Satiksmes ministriju un Autotransporta direkciju.

Biedru sapulce, kura notika 23.martā, pilnvarojusi LPPA valdi veikt organizatoriskos un koordinējošos pasākumus iespējamām pārvadātāju akcijām, ja netiks stabilizēta sabiedriskā transporta nozare 2012.gadā, kā arī ilgtermiņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!