Foto: AFI

Satiksmes ministrija (SM) pēc plānošanas reģionu pieprasījuma avansēs pasažieru pārvadātājiem 2013.gada zaudējumus, bet Saeima lems par plānošanas reģionu 2012.gada zaudējumu kompensēšanu, portālu "Delfi" informēja Satiksmes ministrija.

SM pēc trīs plānošanas reģionu - Zemgales, Latgales un Vidzemes - lūguma ir pārskaitījusi avansā no šā gada pēdējā ceturkšņa pārcelto finansējumu - 534 000 latu, kas ļaus norēķināties ar pārvadātājiem par šā gada pirmā ceturkšņa prognozētajiem nesegtajiem zaudējumiem un nodrošināt sabiedriskā transporta pakalpojumu nepārtrauktību.

"Satiksmes ministrija izprot pasažieru pārvadātāju problēmas un uzskata, ka uzņēmējiem ir jāsaņem nauda par padarīto. Turklāt mūsu visu interesēs ir, lai tas notiktu iespējami ātrāk, un pārvadātāju darbība netiktu paralizēta," uzsver satiksmes ministrs Anrijs Matīss.

Nākamajā otrdienā Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā tiks skatīti grozījumi Sabiedriskā transporta likumā, kas paredz iespēju no valsts budžeta segt plānošanas reģionu parādus pārvadātājiem par 2012.gadu.

Ja Saeimas komisija atbalstīs šos grozījumus Sabiedriskā transporta likumā trešajam lasījumam, Satiksmes ministrija (SM) lūgs iekļaut likumprojektu jau tuvākās Saeimas plenārsēdes darba kārtībā, lai uzreiz pēc tam varētu iesniegt valdībā aprēķinu par precīzu sedzamo parādu summu, kas šobrīd tiek lēsta ap 860 000 latu.

Pasažieru pārvadātāju zaudējumi radušies vairāku iemeslu dēļ, tostarp arī tāpēc, ka plānošanas funkcija tiek veikta vairākos līmeņos vienlaikus – ministrija uzskata, ka tas būtu jāmaina. Tāpēc ir panākta konceptuāla vienošanās turpmāk sabiedriskā transporta tīklu organizēt vienoti visā ārpilsētas maršrutu tīklā – iecerēts, ka no 2014. gada.

Jau vēstīts, ka valsts nesegtie pasažieru pārvadātāju zaudējumi 2012.gadā sasniedza 886 488 latus. Biedrības "Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija" (LPPA) valde iepriekš skaidroja, ka pasažieru pārvadājumu pasūtītāji - valsts un plānošanas reģioni - pērk pakalpojumu no pārvadātājiem tādā apjomā, kura apmaksai nepietiek naudas, un plānotais budžeta deficīts 2013.gadā jau patlaban ir 4,1 miljons latu, līdz ar to pastāv reāli uzņēmumu maksātnespējas draudi. Pārvadātāji vairākkārt vērsušies pie SM un valdības, lūdzot atrisināt situāciju un pat draudot ar pārvadājumu pārtraukšanu un protesta akcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!