Foto: LETA
Aviokompānija "SmartLynx Airlines" Kanādā parakstījusi līgumu par ieguldījumu piecu miljonu eiro apmērā aviācijas iesācējuzņēmuma "Canada Jetlines" izveidei sezonalitātes problēmu risināšanā, intervijā pastāstīja "SmartLynx Airlines" valdes loceklis Žīgimants Surints (Žygimantas Surintas).

Viņš atzīmēja, ka "Canada Jetlines" plāno sākt lidot šā gada ceturtajā ceturksnī. Iesācējuzņēmuma akcijas tiek kotētas biržā Kanādā, un pašlaik viņiem ir finansējuma piesaistes fāze.

"Mums šis projekts ir interesants, lai risinātu kapacitātes jautājumus un atrastu lidojumus ziemā, jo Kanādas tirgum ir raksturīga cita sezonalitāte. Mēs patiesi ceram, ka pēdējā finansējuma piesaistes fāze būs sekmīga, jo Kanādā ārvalstu investoriem nedrīkst piederēt vairāk par 45% no aviokompāniju kapitāla. Tas ierobežo arī mūsu iespējas finansēt šo projektu," skaidroja Surints.

Jautāts, kādēļ izvēlēta Kanāda, nevis vēl kāds tirgus Eiropā, Surints atklāja, ka Kanādā ir dažas lielas aviokompānijas, kā, piemēram, "Air Canada" un "WestJet". Savukārt Eiropas tirgū konkurence pašlaik ir pārāk liela. "Ja mēs palūkojamies uz biļešu cenām, tad tās ir zemas un uzņēmumu peļņas marža arī ir ļoti zema. Tā ir ļoti skaidra zīme, ka ar biznesa paplašināšanu Eiropā pašlaik ir jābūt uzmanīgiem. Ne velti mēs redzam koncentrēšanos uz Āzijas, Amerikas, iespējams, pat Āfrikas tirgiem," norādīja Surints.

Viņš piebilda, ka neredz nevienu Eiropas valsti, kur "SmartLynx Airlines" vēl varētu atvērt savus meitasuzņēmumus.

"SmartLynx Airlines" dibināts 1992. gadā. Uzņēmuma apgrozījums 2018. gadā bija 140,952 miljoni eiro, kas bija par 23,5% jeb 26,857 miljoniem eiro vairāk nekā 2017. gadā, bet uzņēmuma peļņa pērn bija 18,952 miljoni eiro jeb gandrīz četras reizes lielāka nekā gadu iepriekš, liecina "Firmas.lv" informācija.

"SmartLynx Airlines" vienīgais īpašnieks ir SIA "Smart Aviation Holdings", kas savukārt pieder Kiprā reģistrētam uzņēmumam "Celastina Ltd", taču kompānijas patiesais labuma guvējs ir Islandes pilsonis Sigurdurs Orns Augustsons.

"SmartLynx Airlines" nodarbojas ar lidmašīnu pilna servisa nomas pakalpojumu sniegšanu, kā arī ar starptautiskiem pasažieru čartera pārvadājumiem visā pasaulē. "SmartLynx Airlines" ir Latvijā bāzēta kompānija, kas sadarbojas ar klientiem, bāzējot lidmašīnas Beļģijā, Francijā, Lielbritānijā, Vācijā un Vjetnamā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!