Foto: LETA

Ņemot vērā sniega krabju zvejas kuģa dīkstāvi, Latvija aicina Eiropas Komisiju nodrošināt ārkārtas finansiālo palīdzību Latvijas zvejas industrijai, portālu "Delfi" informēja Zemkopības ministrijas (ZM) Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

Šādu iespēju Briselē ar Eiropas Savienības (ES) amatpersonām pārrunājis zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

EK palīdzība tiek lūgta, lai "atvieglotu finansiālo zaudējumu sekas, kas radušās kuģu dīkstāves un regulas ieviešanas neiespējamības dēļ".

Dūklavs aicināja ES Vides, jūrlietu un zivsaimniecības komisāru Karmenu Vellu rast risinājumu situācijai, kurā Norvēģijas varas iestādes bez pamatojuma aizturēja Latvijas zvejas kuģi "Senators", kas bija sācis zveju Svalbāras ūdeņos un kļuva par "ķīlnieku" labticīgai ES normatīvu ievērošanai.

Dūklavs aicināja EK nevilcināties ar šā jautājuma risināšanu. "Ņemot vērā faktu, ka radusies situācija nav saistāma ar Kopējās zivsaimniecības politikas ietvaru, bet ir sekas ES regulas izpildes un tajā paredzēto likumīgo tiesību traucējumam, Latvija aicina EK nodrošināt ārkārtas finansiālo palīdzību Latvijas zvejas industrijai, lai atvieglotu finansiālo zaudējumu sekas, kas radušās kuģu dīkstāves un regulas ieviešanas neiespējamības dēļ," skaidroja ministrijā.

Vella apliecināja jautājuma augsto svarīgumu un personīgo iesaisti tā risināšanā, kā arī norādīja, ka EK aktīvās sarunās ar Norvēģiju centīsies panākt iespējami ātrāku Latvijas zvejas kuģa atbrīvošanu un sniega krabju zvejas atsākšanu, kā arī EK un Latvijas ekspertu līmenī apspriedīs iespējamos atbalsta instrumentus, kuri varētu tikt pielietoti nozarei radušos zaudējumu ietekmes mazināšanai.

Raidījums "LNT Ziņas" trešdien vēstīja, ka Eiropas Komisija (EK) tuvākajā laikā nosūtīs notu Norvēģijai, pieprasot steidzami atbrīvot kopš janvāra arestēto Latvijas kuģi, atcelt tam uzlikto naudas sodu un ļaut turpināt sniega krabju zvejošanu.

Tā kā Norvēģija ignorējusi Latvijas Ārlietu ministrijas janvārī iesniegto notu atcelt krabju zvejas kuģa "Senators" arestu, zvejnieku aizstāvībā iesaistījusies arī EK.

Norvēģijai tiks nosūtīta nota par kuģa atbrīvošanu un visu noteikto sodu noņemšanu. Patlaban norvēģi Latvijas uzņēmumam noteikuši 180 000 eiro lielu naudas sodu, taču kuģa aresta dēļ katru dienu rodas lieli zaudējumi piespiedu dīkstāves dēļ. Tie ir 6800 eiro katru dienu, kas matemātiski līdz šim sasummētos gandrīz 300 000 eiro.

Jau vēstīts, ka Norvēģijas varas iestādes 16. janvārī Svalbāras (Špicbergenas) ūdeņos arestējušas Latvijas zvejas kuģi "Senators". Aprēķināts, ka sešu SIA "North Star Ltd" flotes kuģu dīkstāve, kas iestājusies kopš Norvēģijas lēmuma, Latvijas zvejniekiem mēnesī rada 731 179 eiro lielus zaudējumus.

Kuģis arestēts par nelegālu sniega krabju zveju Norvēģijas kontinentālajā šelfā. Par to, ka apkalpe nodarbojusies ar nelegālu zveju, liecinot ap 2600 jūrā izliktās krabju ķeršanas ierīces, turklāt apkalpei neesot bijis nepieciešamās atļaujas, iepriekš ziņoja izdevums "The Independent Barents Observer".

Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) Norvēģijas vēstniecībai iesniedza notu ar lūgumu atbrīvot Latvijas kuģi ar 30 cilvēku apkalpi.

11 Latvijas zvejas kuģi saņēma atļauju 2017. gadā zvejot sniega krabjus Svalbāras zvejas apgabalos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!