Foto: Saeimas administrācija

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK), Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) un Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) vienojušās aicināt Saeimu un Ministru kabinetu steidzami pilnveidot krīzes vadības modeli, portālu "Delfi" informēja šo organizāciju pārstāvji.

Valdības partneru ieskatā, krīze ir tikai savā sākuma stadijā. Latvijas priekšrocība šobrīd ir tā, ka var labi prognozēt, redzot citu valstu labo un slikto pieredzi. Tāpat var mācīties no mūsu labās un sliktās pieredzes iepriekšējā krīzē, taču jārīkojas vēl straujāk un tālredzīgāk, teikts sociālo partneru paziņojumā presei.

Lai to izdarītu, partneri aicina pilnveidot krīzes vadības modeli, krīzes stratēģiskajā vadībā iesaistot sociālos un sadarbības partnerus; Saeimai piešķirot valdībai lielākas tiesības operatīvi lemt par krīzes pārvarēšanas jautājumiem; nodrošinot šobrīd pilnīgu fokusu uz krīzes risināšanu, ievērojot sabiedrības dažādu grupu interešu līdzsvaru.

Partneri arī aicina apsteidzošāk gatavoties pandēmijas izplatībai un apkarošanai un stiprināt veselības aprūpes sistēmu; iesaistīt uzņēmumus un pašvaldības nepieciešamās infrastruktūras, pakalpojumu un materiāli tehniskās bāzes nodrošināšanā.

Organizācijas iesaka uzlabot atbalstu krīzē cietušajiem cilvēkiem, organizējot atbalstu cilvēkiem karantīnas sakarā un uzlabojot sociālā atbalsta "spilvenu" bezdarbniekiem.

Starp sociālo partneru ieteikumiem ir arī tālredzīgāk un proaktīvāk plānota ekonomikas glābšana, operatīvi izstrādājot un ieviešot uzņēmumu atbalsta stratēģiju, kā arī uzsākot darbu pie publisko izdevumu pārskatīšanas.

LTRK prezidents Aigars Rostovskis uzsver, ka "šobrīd jārīkojas ātri, drosmīgi un izlēmīgi. Krīze ir jāvada profesionāli, nevis jāreaģē uz tās izraisītajām sekām."

"Mēs apzināmies, ka ir steidzami vajadzīga valdības un partneru līdzatbildība, aktīva rīcība un mūsu visu solidaritāte, lai aizsargātu uzņēmumus, Latvijas iedzīvotājus un mūsu tautsaimniecību. Mūsu sabiedrības aizsardzība prasīs ārkārtēju atbildību, rīcību un solidaritāti no visām pusēm. Mums ir jāsaglabā uzņēmumi un strādājošie, lai jau tuvākajā nākotnē nodrošinātu, ka pēc vīrusa uzveikšanas mēs esam saglabājuši uzņēmējdarbības ekosistēmu, kas ir vitāli svarīga, lai Latvija pilnībā atjaunotos un mums visiem būtu paļāvība nākotnei," uzskata LDDK prezidents Vitālijs Gavrilovs.

Savukārt Latvijas Pašvaldību savienības vadītājs Gatis Kaminiskis norāda, ka "šajā situācijā, kad katra stunda un diena ir būtiska, svarīgi rīkoties stratēģiski, reaģējot maksimāli un operatīvi, un koncentrējoties tikai uz krīzes risināšanu. Ārkārtējās situācijas laikā visām pusēm ir jārīkojas vienoti, saskaņoti, līdzsvaroti, atbildīgi, ņemot vērā sabiedrības intereses, drošību un vajadzības. Jau šobrīd pašvaldības ir tās, kas aktīvi un ar vislielāko atbildību iesaistījušās situācijas risināšanā, rīkojas operatīvi un sniedz visu nepieciešamo atbalstu gan saviem iedzīvotājiem, gan uzņēmējiem, lai pēc iespējas efektīvāk un ātrāk pārvarētu krīzi. Pašvaldības ir vistuvāk iedzīvotājam, tām ir sava būtiska loma arī šajā sarežģītajā laikā. Tāpēc esam nozīmīgs sadarbības partneris valdībai un iesaistītajām institūcijām, lai kopīgiem spēkiem veiksmīgi atrisinātu krīzi un sekmīgi īstenotu visus nepieciešamos pasākumus."

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības līderis Egils Baldzēns uzskata, ka ""Covid-19" krīze mums māca būt solidāriem un līdzsvarot sabiedrības pamatgrupu intereses, lai nodrošinātu nepārprotamu sabiedrības atbalstu krīzes risinājumiem, sociālais dialogs un efektīva diskusija ir izšķiroši svarīga ne tikai uzņēmuma, iestādes, nozares līmenī, bet šobrīd vēl būtiskāks ir dialogs visas sabiedrības un valsts mērogā. Tas ir pamats veiksmīgai stratēģijai krīzes pārvarēšanai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!