Foto: LETA
Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šā gada pirmajā nedēļā konstatējuši 25 Āfrikas cūku mēra (ĀCM) gadījumus, kuri visi bijuši līdz šim jau sērgas iepriekš skartajos novados, informē PVD.

Visvairāk - astoņas - beigtas mežacūkas atrastas Tukuma novada Lestenes pagastā.

Pa četriem beigtiem dzīvniekiem atrasts Sigulda novada Mores pagastā un Līgatnes novada Līgatnes pagastā, pa diviem - Alūksnes novada Jaunlaicenes pagastā un Smiltenes novada Launkalnes pagastā. Savukārt pa vienai beigtai mežacūkai konstatēts Alūksnes novada Annas pagastā, Gulbenes novada Beļavas pagastā, Krustpils novada Variešu pagastā, Viļakas novada Žīguru pagastā un Balvu novada Lazdulejas pagastā.

Kā ziņots, 2016.gadā mežacūku populācijā mēris kopumā konstatēts 1146 dzīvniekiem 77 novadu 245 pagastos, kā arī trijās pilsētās - Rēzeknē, Pļaviņās un Jūrmalā. Mājas cūkām mēris konstatēts vienā saimniecībā Vārkavas novadā un divās Gulbenes novadā, kur bija jāizkauj attiecīgi 50, 142 un 119 cūkas.

PVD atkārtoti aicina visus dzīvnieku turētājus, jo īpaši tos, kuri savā piemājas saimniecībā tur cūkas, stingri ievērot noteiktos biodrošības pasākumus, lai tādējādi pasargātu dzīvniekus no saslimšanas un maksimāli samazinātu infekcijas slimību izplatīšanos apkārtnē.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!