Foto: LETA

Strauji mazinoties šā gada budžeta programmā "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" pieejamajai naudai, Ministru kabinets otrdien atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) priekšlikumu papildināt šo programmu ar 300 miljoniem eiro, tādējādi šogad neparedzētiem gadījumiem kopumā ir novirzīti teju divi miljardi eiro.

Šā gada budžetā neparedzētiem gadījumiem tika novirzīti 26,7 miljoni eiro, tomēr Covid-19 izraisītās krīzes dēļ valdība vairākkārt lēma papildināt šo budžeta programmu un līdz šim bija tajā pieejami 1,626 miljardi eiro.

FM atzina, ka šobrīd neparedzētiem gadījumiem pieejami 37,1 miljons eiro. Vienlaikus ir skaidrs, ka ar šiem līdzekļiem nepietiks, jo valdība jau ir pieņēmusi virkni lēmumu par papildus līdzekļu nepieciešamību un vairākas ministrijas patlaban saskaņo jaunus papildus līdzekļu pieprasījums.

Tāpēc ministrija aicināja valdību lemt par neparedzētiem gadījumiem pieejamo līdzekļu palielināšanu, minēto budžeta programmu palielinot vēl par 300 miljoniem eiro, tādējādi šai programmai novirzītā summa sasniedz 1,926 miljardus eiro.

Šā gada pirmajos divos ceturkšņos neparedzētiem gadījumiem piešķirti 1,34 miljardi eiro, izriet no Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) apkoptajiem datiem.

Visvairāk līdzekļu piešķirti FM un Labklājības ministrijai, lai nodrošinātu valsts atbalsta programmas Covid-19 krīzē cietušajiem uzņēmumiem un darba ņēmējiem, tostarp dīkstāves pabalstiem, algu subsīdijām, uzņēmumu apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai u.c. pasākumiem.

Budžeta programma "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" ir paredzēta, lai segtu budžetā neparedzētus izdevumus katastrofu un dabas stihiju seku novēršanai, to radīto zaudējumu kompensēšanai, valsts pārvaldes uzdevumu nodrošināšanai gadījumos, ja netiek izpildītas līgumsaistības un no sadarbības partnera tiek iekasēts vai ieturēts līgumsods vai procentu maksājums par saistību neizpildi, kā arī citiem neparedzētiem gadījumiem un valstiski īpaši nozīmīgiem pasākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!