Foto: Reuters/Scanpix/LETA
2020. gada pirmajos astoņos mēnešos pašmāju jaunuzņēmumi jau piesaistījuši investīcijas 13 miljonu eiro apmērā, informēja Latvijas Jaunuzņēmumu asociācijas "Startin.LV" izpilddirektore Diāna Lāce-Davidova Latvijas Jaunuzņēmumu kopienas forumā, kas norisinājās 10. septembrī.

Viņa norādīja, ka pēdējo gadu laikā vērojamas pozitīvas tendences, katru gadu pieaugot piesaistīto investīciju apjomam, un tiek prognozēts, ka 2020. gads nebūs izņēmums. Šogad divi no lielākajiem piesaistīto investīciju darījumiem bijuši jaunuzņēmumiem "Lokalise" (piesaistīti pieci miljoni eiro) un "Juro" (piesaistīti 4,8 miljoni eiro).

Pēc "Startin.LV" datiem, Latvijā ir vairāk nekā 400 jaunuzņēmumu, taču no tiem aktīvi darbību pašlaik turpina 230 jaunuzņēmumu. Atzīmējot biežāk sastopamās darbības jomas Latvijas jaunuzņēmumu vidū, Lāce-Davidova kā visbiežāk pārstāvēto min "SAAS" (programmatūra kā pakalpojums) nozari, kurā darbojas 35% jaunuzņēmumu, kam seko finanšu tehnoloģiju nozare ar 25% un zinātņu tehnoloģiju (DeepTech) nozare, kurā darbojas 10% Latvijas jaunuzņēmumu.

"Startin.LV" izpilddirektore uzsvēra, ka būtiski nozari vērtēt ne tikai no statistikas skata punkta, bet arī vērst uzmanību uz ietekmi, ko Latvijas jaunuzņēmumi rada. Kā veiksmīgus pašmāju jaunuzņēmumu piemērus ar pozitīvu ietekmi Lāce-Davidova izcēla "Sonarworks", "Printify", "Printful" un "Edurio".

"Lielisks piemērs veiksmīgam pašmāju jaunuzņēmumam, kas radījis globālu un pozitīvu ietekmi ir "Sonarworks", kas radījis audio programmatūru, ko izmanto prestižo "Grammy" balvu ieguvuši mūziķi. E-komercijas nozarē ir uzmanību pelnījuši piemēri "Printful" un "Printify", abi Latvijas jaunuzņēmumi atrodami 5000 veiksmīgāko uzņēmumu vidū, kas darbojas ASV. Noteikti jāpiemin arī izglītības tehnoloģiju (EdTech) jaunuzņēmumus "Edurio", kura pakalpojumi tiek lietoti Latvijas skolās – pierādījums, ka valsts un pašvaldību iestādes nebaidās iegādāties pakalpojumus no jaunuzņēmumiem," savā prezentācijā stāstīja Lāce-Davidova.

Latvijas Jaunuzņēmumu kopienas foruma galvenā tēma šogad bija pielāgošanās, un pasākumā galvenā uzmanība tiks vērsta uz uzņēmumu iespējām un panākumiem, kas radušies krīzes iespaidā. Viena no foruma galvenajām paneļdiskusijām "Krīze kā atspēriena punkts digitalizācijai – Latvijas vadošajiem IT uzņēmumiem, valsts pārvaldei un izglītības iestādēm" risinājās starp "Change Ventures" partneri Andri Bērziņu, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktora vietnieku investīciju jautājumos Reini Āzi, Ekonomikas Ministrijas Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktoru Kristapu Somu un "Startin.LV" Valdes priekšsēdētāju Jāni Rozenblatu. Visi diskusijas dalībnieki atzina, ka krīze pierādījusi, ka procesus iespējams organizēt un vadīt daudz raitāk un efektīvāk.

Pasākumu organizēja Latvijas Jaunuzņēmumu asociācija "Startin.LV" ar Ekonomikas ministrijas un "Interreg" projekta "Start-Easy" atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!