Foto: LETA

Pasažieru pārvadājumu un sabiedriskā transporta sistēmas attīstībai Satiksmes ministrijas 2022. gada budžetā paredzējusi 228,2 milj. eiro. Tā ir viena no ministrijas prioritātēm.

Jaunu elektrovilcienu iegāde un dzelzceļa infrastruktūras modernizācija stiprinās dzelzceļa kā sabiedriskā transporta mugurkaula lomu. Savukārt reģionālajā autobusu satiksmē uzlabojumi plānoti, lai pasažieriem nodrošinātu mūsdienu prasībām atbilstošus pārvadājumus ērtos autobusos. Nozīmīgs ieguvums pasažieru ērtībām būs vienotas sabiedriskā transporta biļešu tirdzniecības un rezervēšanas sistēmas izveide un ieviešana.

"Sabiedriskā transporta attīstība pēdējos gados ir bijusi satiksmes jomas prioritāte, tā tas turpināsies arī nākamajā gadā. Lai iedzīvotāji biežāk izvēlētos sabiedrisko transportu saviem braucieniem, būtiski nodrošināt kvalitatīvu un mūsdienīgu pakalpojumu. Svarīgi ir ne tikai ērti un videi draudzīgi transportlīdzekļi, tajā skaitā jaunie elektrovilcieni, bet arī pievilcīga to lietošanas pieredze – ērta iekāpšana, iespēja pārsēsties no viena sabiedriskā transporta otrā un iegādāties biļeti savienotiem braucieniem," pauž satiksmes ministrs Tālis Linkaits.

Klimata mērķu sasniegšanai arvien lielāka uzmanība tiek pievērsta videi draudzīgam transportam un Latvijā, tāpat kā citās Eiropas Savienības valstīs, dzelzceļš tiek attīstīts par sabiedriskā transporta sistēmas mugurkaulu. Viens no nozīmīgākajiem 2022. gada projektiem ir jaunu elektrovilcienu iegāde, kam budžetā paredzēti 125,9 milj. eiro. Plānots, ka nākamgad tiks piegādāti pirmie 16 elektrovilcieni, kas nodrošinās pasažieriem ērtāku pārvietošanos, tostarp arī draudzīgāku velo pārvietošanu. Vienlaikus, ieviešot regulāro intervāla grafiku, vilciens kursēs biežāk, atsevišķās līnijās ar reisu skaita palielināšanos līdz 50%. Nākamgad plānots sākt darbu pie paaugstinātu platformu izbūves 48 dzelzceļa stacijās, kā arī dzelzceļa infrastruktūras modernizācijas vilcienu kustības ātruma palielināšanai.

Reģionālajā autobusu satiksmē plānots palielināt pasažieru pārvadājumus ar mūsdienīgiem autobusiem – pasažieriem ērtākiem, pielāgotiem personu ar ierobežotām spējām pārvadāšanai, aprīkotiem ar veloturētājiem. Atsevišķos maršrutos tiks nodrošināts bezmaksas sabiedriskais transports. Arī turpmāk daudzbērnu ģimenēm un ģimenēm, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti, u.c. pasažieru kategorijām paredzēti braukšanas atvieglojumi.

Nākamgad plānots ieviest vienotu sabiedriskā transporta biļešu sistēmu reģionālajos pasažieru pārvadājumos, kas būs papildu ērtība pasažieriem. Jaunā sistēma dos iespēju iegādāties vienotu biļeti no brauciena sākuma punkta līdz galamērķim reģionālās nozīmes maršrutos ar autobusu vai vilcienu, kā arī, ja nepieciešama pārsēšanās, piemēram, no autobusa uz vilcienu vai citādi.

Lai nodrošinātu reģionālo pasažieru pārvadājumu nepārtrauktību un braukšanas maksas atvieglojumus, pārvadātājiem pakalpojumu sniegšanai budžetā paredzēti 70,3 miljoni eiro.

Satiksmes ministrijas 2022. gada budžeta projektā nozaru attīstībai kopumā plānoti 743,9 miljoni eiro. Nākamgad SM galvenie darbības virzieni un prioritātes paliek nemainīgas, tiks īstenoti pasākumi, lai ilgtermiņā sasniegtu nosprausto mērķi - izveidot drošu, ērtu un pieejamu transporta sistēmu, kas nodrošina iedzīvotāju mobilitātes vajadzības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!