Foto: LETA

No amatpersonu un politiķu puses pārsvarā skan vispārināts atbalsts Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pievienošanas idejai Latvijas Bankai, taču pārliecinošu argumentu, kāpēc to darīt, nav, trešdien, 22. janvārī, žurnālistiem norādīja "Sorainen" partneris un zvērināts advokāts Rūdolfs Eņģelis.

Likuma "Par Latvijas Banku" pārejas noteikumos ir iekļauts uzdevums Ministru kabinetam līdz 31.10.2020. iesniegt jaunu likumprojektu par Latvijas Banku, paredzot FKTK pievienošanu un ievērojot funkciju neatkarību. Vienlaikus līdz 30.06.2020. Finanšu ministrija sadarbībā ar Latvijas Banku un FKTK iesniegs izvērtējumu par paredzēto FKTK pievienošanu Latvijas Bankai.

"Līdz šā gada 30. jūnijam Finanšu ministrija kopā ar Latvijas Banku pētīs un izvērtēs paredzēto FKTK pievienošanu. Savukārt līdz 31. oktobrim Ministru kabinetam ir jāiesniedz likumprojekts. Šobrīd abām iestādēm – Latvijas Bankai un FKTK – funkcijas nepārklājas, tās ir diezgan atšķirīgas, tāpēc reizēm rodas sajūta, ka pievienošana jau ir izlemta," uzskata Eņģelis.

Salīdzinot abu iestāžu funkcijas, Eņģelis teic, ka nedaudz pārklājas tādas funkcijas kā FKTK dalība vienotajā uzraudzības mehānismā un vienotajā noregulējuma mehānismā un finanšu pratības veicināšana ar Latvijas Bankas eiro skaidrās naudas aprites organizēšanu un pētniecību, analītiku. "Vienlaikus visi atzīst interešu konfliktu iespējamību starp cenu stabilitātes un finanšu sistēmas stabilitātes prasībām, līdz ar to vajag stingru institucionālo nodalījumu starp abiem atzariem," teic Eņģelis, norādot, ka pagaidām nav indikāciju par labu sinerģiju. Viņaprāt apvienošana būtu vēl rūpīgi jāapdomā, jo sinerģiju iespējams gūt arī ar ciešākas sadarbības mehānismiem. Tāpat advokāta ieskatā būtu jāatbild uz jautājumu, kādus konstatētus trūkumus likumdevējs grib novērst ar pievienošanu.

FKTK tiek pārmests reputācijas kritums banku nozares pēdējo gadu satricinājumu dēļ, tomēr līdzīgas reputācijas problēmas ir skārušas arī Latvijas Banku. "Vai apvienošana kā tāda nodrošinās kvalitatīvāku uzraudzību un lēmumus? Vai apvienošana samazinās vai palielinās ar institūciju nākotnes reputācijas kaitējumu saistītos riskus?" uz problēmjautājumiem norāda Eņģelis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!