Foto: LETA

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) nolēmusi neapstiprināt AS "Latvijas Pasts" aprēķinātās 2019. gada universālā pasta pakalpojuma saistību tīrās izmaksas. Pasta operators aprēķinu nav veicis atbilstoši Pasta likumam un SPRK metodikai, uzsver SPRK.

SPRK pienākums ir pārliecināties, ka tiek kompensēti tikai pamatoti zaudējumi. Lai saņemtu kompensāciju, AS "Latvijas Pasts" ir jāpierāda, ka tā ir pakļauta netaisnīgam apgrūtinājumam un universālā pasta pakalpojumu saistības rada zaudējumus.

"No AS "Latvijas Pasts" iesniegtā pamatojuma diemžēl neesam guvuši pārliecību, ka operators ir pakļauts netaisnīgam apgrūtinājumam. Tieši pretēji apgrozījums pēdējo trīs gadu laikā ir palielinājies, 2019. gadā pieaugot par 7,9%. Vienlaikus zaudējumi pērn būtiski samazinājušies, salīdzinot ar 2018. gadu," skaidro SPRK padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis.

SPRK vienlaikus konstatēja, ka zaudējumi, kas radušies 2019. gadā, ir saistīti jau ar līdzšinējiem iemesliem – nodokļu un minimālās algas izmaiņām, kas radīja zaudējumus arī 2018. gadā. SPRK ieskatā, ja AS "Latvijas Pasts" būtu aprēķinājusi un iesniegusi universālā pasta pakalpojuma tarifu projektu jau 2017. gada otrajā pusē vai 2018.gada sākumā, šādi zaudējumi pagājušogad operatoram nebūtu.

SPRK, veicot vērtējumu, secināja, ka operators ir spējis 2019. gadā veiksmīgi darboties un attīstīties pasta nozarē, kā arī izpildīt universālā pasta pakalpojuma saistības un kvalitātes prasības, kas 2019. gadā netika mainītas.

Vienlaikus AS "Latvijas Pasts" ir bijusi iespēja samazināt ar universālā pasta pakalpojuma sniegšanu saistītās izmaksas, jo reizē ar šo pakalpojumu tiek nodrošināti arī citi pakalpojumi, piemēram, abonētās preses piegāde, pensiju piegāde, norāda SPRK.

Atbilstoši Pasta likumam UP pakalpojuma saistību tīrās izmaksas veido starpība starp izdevumiem un ieņēmumiem, kas rodas pasta operatoram, kam SPRK noteicis universālā pasta pakalpojuma saistības sniegt universālā pasta pakalpojumu ekonomiski izdevīgākajā veidā, un izmaksām, ja nav noteiktas šādas saistības. universālā pasta sniedzējs tīrās izmaksas aprēķina saskaņā ar SPRK noteikto metodiku un iesniedz SPRK.

Atbilstoši Pasta likumam SPRK pārbauda iesniegto aprēķinu un līdz 31. oktobrim pieņem lēmumu par tīro izmaksu apmēru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!