Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (ZRP) darbam ostu valdes locekļu amatos uzrunājis vairākus kandidātus, kuri atbilst izvirzītajiem kritērijiem.

Kā informēja ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Inese Auniņa, lēmums par konkrētiem cilvēkiem nav pieņemts, tādēļ uzrunāto kandidātu personas netiks atklātas, taču sagaidāms, ka jau tuvākajā laikā lēmums tiks pieņemts un personas tiks atklātas.

Vērtējot iespējamos kandidātus darbam lielo ostu valdēs, jāņem vērā tādi kritēriji kā kvalifikācija un kompetence - augstākā izglītība un pieredze ar jurisprudenci, ekonomiku, uzņēmējdarbību vai organizāciju vadību saistītās jomās. Tāpat nozīme ir arī labai reputācijai, uzskata Sprūdžs.

Sprūdžs ir pārliecināts, ka, ievērojot ostu nozīmi valsts tautsaimniecībā, ekonomiskajā attīstībā, starptautiskajā konkurētspējā un nacionālajā drošībā, kā arī ministru politisko atbildību par ostu darbības politisko pārraudzību un nepieciešamību nodrošināt gan attiecīgo nozaru ministru ietekmi uz nozīmīgu lēmumu pieņemšanu ostās, gan viņu tiesības iegūt visu nepieciešamo informāciju par konkrēto ostu darbību, ministriem jābūt iespējai izvirzīt uzticamus, profesionālus un kompetentus pārstāvjus darbam ostu valdēs.

Jau ziņots, ka patlaban vēl nav pieņemts galīgais lēmums, kurus kandidātus ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts virzīs Ministru kabinetā apstiprināšanai Rīgas un Ventspils brīvostu valdēs.

Savukārt no Satiksmes ministrijas puses patlaban izmaiņas ostu valžu sastāvā netiek plānotas.

Kā iepriekš, uz neoficiālu informāciju atsaucoties, vēstīja Latvijas Televīzija, Zatlera reformu partijas (ZRP) pārstāvi Sandru Sondori-Kukuli varētu virzīt darbam Ventspils brīvostas valdē.

Sondore-Kukule ir pieteikusi vērienīgu Latvijas ostu reformu ieceres, "lai izskaustu korupciju un necaurspīdīgu lēmumu pieņemšanu". Reformas mērķis esot izveidot Latvijas lielajām ostām vienotu valsts pārvaldi.

Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") ir paziņojis, ka Ventspils brīvosta ir gatavas spert pretsoļus ZRP valdes locekles Sondores-Kukules iecerētajai Latvijas ostu reformai. Saniknots par Sondores-Kukules plāniem bija Rīgas ostas valdes priekšsēdētājs un pilsētas vicemērs Andris Ameriks, norādot, ka ZRP pārstāvjiem trūkst informācijas par to, kā vispār funkcionē ostas Latvijā.

Sprūdžs jau iepriekš norādīja, ka ir nepieciešamas izmaiņas ostu pārvaldēs, taču viņš nepiekrīt, ka būtu jāsamazina pašvaldības loma tajās. Ministrs skaidroja, ka pašreizējais modelis, kad, piemēram, Rīgas un Ventspils ostās ir četri pašvaldības un četri valsts pārstāvji, ir ļoti sabalansēts, balsojumā nepieciešams piecu balsu vairākums, kas liecina, ka nav iespējams panākt tikai valsts vai tikai pašvaldības noteicošo lomu kādā jautājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!