Foto: DELFI

Uzņēmums SIA "Internet", kas uzturēja sludinājumu portālu "ss.lv" un kura saimniecisko darbību šonedēļ apturēja Valsts ieņēmumu dienests (VID), vērsies pie VID ģenerāldirektores Ilzes Cīrules, lūdzot pilnība atcelt šo lēmumu, liecina "Internet" valdes locekļa Jura Līņa iesniegums Cīrulei.

Jau ziņots, ka VID nolēmis apturēt Latvijas lielākā sludinājumu portāla "ss.lv" saimniecisko darbību. Kā žurnālistiem preses brīfingā ceturtdien skaidroja VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra Kārkliņa-Admine, "ss.lv" atteicies sniegt informāciju par autotransporta līdzekļu tirgotājiem, bez tam lēmuma pamatā ir arī daudzās patērētāju sūdzības, ko par portāla rīcību kopš 2016. gada lielā apjomā saņēma Patērētāju tiesību aizsardzības centrs.

"Lietas būtība ir gaužām vienkārša – VID pieprasīja informāciju uzņēmumam SIA "Internet" par trešajām personām, kuras izmanto konkrēto pakalpojumu portālā "ss.lv''.

Pieprasītās informācijas apjoms ir ļoti plašs un nekonkrēts,'' portālam "Delfi" pastāstīja uzņēmumā, jo "no uzņēmuma tiek prasīta informācija, kas satur komercnoslēpumu, kā arī dati par personām, kas nav saimnieciskās darbības veicēji un nav nodokļu maksātāji Latvijas Republikā."

Tāpat uzņēmums uzsver, ka ''administratīvajā aktā par saimnieciskās darbības apturēšanu nav neviena vārda par patērētāju sūdzībām''.

Lēmumu par uzņēmuma saimnieciskās darbības apturēšanu "Internet" saņēmis VID elektroniskās deklarēšanās sistēmā trešdien, 2. augustā.

Saskaņā ar Līņa iesniegumu VID, uzņēmums nav sniedzis Ieņēmumu dienesta pieprasīto informāciju par nodokļu maksātājiem, kuri "Internet" uzturētajā tīmekļa vietnē ''www.ss.lv'' izvietojuši un publicējuši sludinājumus sadaļas "Transports" apakšsadaļā "Vieglie auto". Tāpat VID lūdzis sniegt informāciju arī par to, kādus tieši sludinājums personas izvietojušas, taču uzņēmums informāciju nav sniedzis.

Iesniegumā Līnis raksta, ka VID lēmumu par saimnieciskās darbības izbeigšanu pamato ar likuma "Par nodokļiem un nodevām" 34. 1. panta pirmās daļas 2. punktu, kurā noteikts, ka VID ir tiesības apturēt nodokļu maksātāja saimniecisko darbību, ja ir konstatēts, ka nodokļu maksātājs ir izvairījies no nodokļu vai nodevu maksāšanas.

Savukārt tā paša likuma 15. panta sestā daļa nosaka, ka interneta sludinājumu ievietošanas pakalpojuma sniedzējam pēc VID pieprasījuma saņemšanas ir pienākums sniegt tā rīcībā esošo informāciju par nodokļu maksātājiem, kuri, izmantojot interneta sludinājumu ievietošanas pakalpojumus, izvietojuši sludinājumus, un par viņu izvietotajiem sludinājumiem. Savukārt likuma 1.panta 14.punkts nosaka, ka izvairīšanās no nodokļu un citu nodevu maksāšanas ir nodokļu administrēšanai un kontrolei nepieciešamās pieprasītās informācijas nesniegšana.

Iesniegumā gan "Internet" valdes loceklis norāda, ka VID līdz 1. augustam nebija uzsācis nevienu nodokļu nomaksas kontroles pasākumu pret "Internet", "līdz ar to pieprasītā informācija VID ir bijusi nepieciešama citu iespējamo nodokļu maksātāju – trešo personu pārbaudei, bet ne "Internet" pārbaudei. Tādējādi uz SIA "Internet" nevar attiecināt likuma "Par nodokļiem un nodevām" 1. panta 14. punktu''.

''Izšķirošais jautājums konkrētajā administratīvajā procesā, kas jānoskaidro, ir tas, vai SIA "Internet" bija pienākums sniegt kādu informāciju VID, kā arī, vai šādas informācijas nesniegšana ir traktējama, kā izvairīšanās no nodokļu un citu nodevu maksāšanas Latvijas nodokļu tiesību sistēmas izpratnē,'' teikts iesniegumā.

Uzņēmums uzsver, ka VID informācijas pieprasījumu jau maijā apstrīdējis administratīvajā tiesā, kas ierosinājusi administratīvo lietu, taču to vēl nav sākusi skatīt. "Tas nozīmē, ka VID pieprasījums līdz tiesas galīgajam lēmumam nestājās spēkā, līdz ar to šobrīd sodīt sabiedrību, apturot saimniecisko darbību, ir klaji pretlikumīgi,'' pārliecināti ir uzņēmuma pārstāvji.

Kā skaidro "Internet", portāla "ss.lv" īpašnieks ir cits uzņēmums, kuram "VID neko nav lūdzis un nekādu pienākumu nav uzlicis", tāpēc slēgt vietni "ss.lv", kas pieder citam uzņēmumam, ''ir nelikumīgi".

Kā vēstīts, Kārkliņa-Admine preses brīfingā šonedēļ norādīja, ka VID vairākiem portāliem lūdzis sniegt informāciju par tirgotājiem, lai atklātu nodokļu nemaksāšanas shēmas. "Ir diezgan lielas indikācijas, ka daļa no autotirgotājiem portālā nemaksā nodokļus. Vienā no shēmām mēs atklājam, ka, nemaksājot nodokļus, tiek pārdotas kādas 700 automašīnas," pauda Kārkliņa-Admine.

Saskaņā ar VID sniegto informāciju Kompānijai "Internet" 2017. gadā izsūtītas četras brīdinājuma vēstules ar aicinājumu sniegt VID pieprasīto informāciju, tāpat notikušas divas tikšanās, kurās "Internet" pārstāvji atteikušies sadarboties. VID pārstāvji arī skaidroja, ka uzņēmējs ignorējis pieprasītos administratīvos sodus.

"Mēs daudzus gadus ikdienā sadarbojamies ar VID un policijas struktūrām, sniedzam informāciju, ja tiek iesniegti skaidri, konkrēti un pamatoti pieprasījumi. Mūsu juristi apšauba VID pieprasītās informācijas likumību, tajā skaitā datiem, kas saistīti ar komercnoslēpumu un datiem ko sniegušas personas, kas nav saimnieciskās darbības veicēji un nav Latvijas Republikas nodokļu maksātāji," situāciju iepriekš skaidroja uzņēmumā.

"Internet" dibināts 1998.gadā, un tas pieder Jurim Līnim, Andrejam un Sergejam Kivackiem. Pēc Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" datiem 2016. gadā uzņēmuma apgrozījums bija 1 259 877 eiro un gadu tas noslēdza ar 227 917 eiro peļņu.

Savukārt 1994.gadā dibinātās un tajā pašā adresē kā SIA "Internet" reģistrētās SIA "SS" apgrozījums 2016.gadā bijis 5 500 097 eiro, bet peļņa – 4 141 002 eiro. Šis uzņēmums pieder Jurim Līnim un Andrejam Kivackim. SIA "SS" darbībai ierobežojumi nav noteikti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!