Foto: DELFI Aculiecinieks

Satversmes tiesa ierosināja lietu par Atkritumu apsaimniekošanas likuma normu, kas ļauj pašvaldībām nelauzt līdz 2005.gada 26.jūlijam noslēgtos līgumus par atkritumu apsaimniekošanu un neizsludināt jaunu iepirkumu procedūru arī tad, ja šie līgumi noslēgti, neievērojot likuma prasības.

Apstrīdētā norma paredz, ka pašvaldību un atkritumu apsaimniekotāju līgumi, kas noslēgti līdz 2005.gada 26. jūlijam, izbeidzas līgumā noteiktajā termiņā. Savukārt, ja pēc šī datuma pašvaldība noslēdza vai pagarināja līgumu par atkritumu apsaimniekošanu, neizsludinot par iepirkumu, līguma darbība jāizbeidz ne vēlāk kā līdz 2013. gada 1. jūlijam.

Izvērtēt likuma normas lūdza Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments, kura tiesvedībā atrodas SIA "Lobbel" prasība atzīt par prettiesisku Rīgas domes Vides departamenta atteikumu firmai piedalīties sadzīves atkritumu apsaimniekošanā Rīgā. Uzņēmums teisai arī prasa uzlikt par pienākumu pašvaldībai organizēt iepirkuma procedūru.

Administratīvā apgabaltiesa pieteicējas prasību noraidīja, jo Atkritumu apsaimniekošanas likums ļauj pašvaldībā, neizsludināt iepirkuma un neslēgt jaunus līgumus par atkritumu apsaimniekošanu, kamēr ir spēkā līdz 2005. gada 26. jūlijam noslēgtie līgumu, arī tie, kas noslēgti, nepiemērojot normatīvos aktus par publisko iepirkumu vai neatbilstoši normatīvajiem aktiem par publisko iepirkumu.

Augstākās tiesas Senāts uzskata, ka apstrīdētā norma ir pretrunā tiesiskas valsts principam, jo saskaņā ar to tiekot respektētas nelikumīgā ceļā noslēgtu līgumu radītās tiesiskās sekas. Pēc Senāta ieskata tiesiskas valsts principa neatņemama sastāvdaļa ir taisnīgums.

Senātā izskatāmajā lietā trešās personas, kuras ir noslēgušas līgumus, nepiedaloties iepirkuma procedūrās, atbilstoši apstrīdētajai normai turpinot baudīt no šiem līgumiem izrietošas tiesības, turpretim pieteicējai šādas tiesības esot liegtas.

Publisko iepirkumu likums nosaka - likuma mērķis ir nodrošināt piegādātāju brīvu konkurenci, kā arī vienlīdzīgu un taisnīgu attieksmi pret tiem. Turpretim apstrīdētā norma paredzot, ka tie piegādātāji, kas tiesības sniegt pakalpojumu ieguvuši pretēji likumam, šādas tiesības saglabā, tādējādi pieteicēja nonākot nevienlīdzīgā un netaisnīgā situācijā iepretim šās lietas trešajām personām. Kamēr noslēgto līgumu termiņi nebeigsies, pieteicējai nebūšot iespēju prasīt tiesību vienlīdzīgu un taisnīgu sadalīšanu.

Tāpēc Senāts lūdz Satversmes tiesu izvērtēt apstrīdētās normas atbilstību Satversmei.

Saeima uzaicināta līdz 2012. gada 5. martam iesniegt atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lietas sagatavošanas termiņš ir 2012. gada 5. jūnijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!