Foto: DELFI
Piektdien, 30.maijā starptautiskā kredītreitingu aģentūra ""Standard&Poor's" paaugstinājusi Latvijas kredītreitingu, ilgtermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā to nosakot "A-" līmenī.

Līdz šim "Standard&Poor's" Latvijas valsts kredītreitingu ilgtermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā bija noteikusi "BBB+" līmenī.

Latvijas kredītreitinga nākotnes prognozes vērtējums noteikts stabils.

"Standard&Poor's" savu lēmumu pamato ar spēcīgu Latvijas ilgtermiņa ekonomikas izaugsmi, labākiem ārējā sektora rādītājiem nekā tika gaidīts, kā arī pārdomātu un piesardzīgu fiskālo politiku.

"Standard&Poor's" norādīta, ka 2013.gadā Latvijas ekonomika ar 4,1% IKP pieaugumu bija visstraujāk augošā ekonomika ES. 2014.gadā reitingu aģentūra paredz Latvijai IKP pieaugumu 3,7% apmērā, bet 2015.-2017.gadā ekonomikas pieauguma tempi varētu stabilizēties vidēji ap 4,3%.

Kredītreitingu aģentūra atzīmējusi arī Latvijas sasniegumus budžeta deficīta mazināšanā un tā dēvētā fiskālā ietvara uzlabošanā, pieņemot Fiskālās disciplīnas likumu.

Atzinīgi novērtētas Valsts kases organizēto aizņēmumu zemās procentu likmes, turpinot starptautiskās aizņēmumu programmas pārfinansēšanu starptautiskajos kapitāla tirgos, tādējādi nodrošinot būtisku valsts parāda apkalpošanas izmaksu nepalielināšanos.

 "Latvijas iekļaušana starp "A" grupas reitinga valstīm ir starptautiska atzinība," uzskata finanšu ministrs Andris Vilks (V).

" Tas arī izvirza mums pašiem arvien lielākus nākotnes standartus un uzdevumus. Šī ir iespēja mums ar kopēju darbu apliecināt ilgtermiņa piederību šīs grupas valstīm. Tas būtu jāņem vērā visiem politikas veidotājiem Latvijā gan valstiskajā, gan pašvaldību, gan arī privātajā sektorā, īpaši ņemot vērā tuvojošās Saeimas vēlēšanas," viņš piebilst.

"Standard&Poor's" vērtējumā, Latvijas banku sektors uzskatāms par stabilu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!