Foto: LETA

Igaunijas un Somijas starpsavienojuma "Estlink 1" atslēgšana tieši neietekmē Latvijas elektroenerģijas sistēmu, un rezervju apjomi reģionā ir pietiekami, norādīja pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" pārstāve Elīna Grīvāne.

Viņa skaidroja, ka atslēgšanās dienā imports no Somijas nenotika pilnā apjomā, un "Estlink 2" starpsavienojums to pilnībā nodrošināja. Pēc "Nord Pool" datiem, kopš dienas, kad notika atslēgšanās, cenas Somijas un Baltijas cenu zonās ir vienādas.

Kā ziņots, Igaunijas pārvades sistēmu operators "Elering" trešdien paziņoja, ka "Estlink 1", kura jauda ir 350 megavatu, otrdien tika atslēgts, jo Harku pārveidotājstacijā Tallinas pievārtē radās tehniskas problēmas. Stacijā ir rezerves aprīkojums, tādēļ nekavējoties tika sākta bojātās detaļas nomaiņa, informēja "Elering".

Elektrības biržā "NordPool" publicētā informācija liecina, ka tehnisko problēmu paredzēts novērst līdz 4.decembra pusnaktij.

Savukārt Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa trešdien pēc tam, kad Igaunijas un Somijas elektrības starpsavienojums "Estlink 1" tehnisku problēmu dēļ tika atslēgts, aicināja iedzīvotājus taupīgi lietot elektrību.

"Estlink 1" un "Estlink 2", ko pārvalda "Elering" un Somijas sistēmu operators "Fingrid", ir vieni no uzticamākajiem starpsavienojumiem reģionā, paziņoja "Elering", informējot, ka pērn nebija neviena negadījuma, kad "Estlink 1" būtu ierobežota pārvades jauda. Ieskaitot plānotos apkopes darbus, "Estlink 1" uzticamības līmenis pērn bijis 98,12%, norādīja "Elering".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!