Foto: Shutterstock

Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātais Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumprojekts ir sasteigts un labojams, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē pauda Saeimas Juridiskais birojs.

Juridiskais birojs skaidroja, ka redzams, ka likumprojekts ir tapis ierobežotā laika periodā. Tajā ir daudz lietu, kas jāuzlabo. Birojs atzīmēja, ka likumprojekts prasa grozījumus citos likumos, kas likumprojekta anotācijā nav minēts.

Paredzēts, ka jaunais likums stāsies spēkā nākamā gada 1. janvārī, tomēr līdz tam vēl ir jāizstrādā virkne Ministru kabineta (MK) noteikumu. Tomēr no likumprojekta un tā anotācijas nav skaidrs, kad tas notiks un kad reāli likums varēs stāties spēkā.

Komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns (ZZS) norādīja, ka EM sadarbībā ar Saeimas Juridisko biroju jāuzsāk normu precizēšana. "Viss ir atkarīgs no jums pašiem, cik lielā mērā likumprojekts būs gatavs," norādīja Vucāns EM pārstāvjiem.

Arī deputāti bija kritiski pret likumprojektu. Mārtiņš Bondars (LRA) likumprojektu salīdzināja ar reemigrācijas plānu, uzsverot, ka pēc diviem gadiem "mēs sēdēsim tur pat, kur sēžam tagad". Deputāts pauda, ka likumprojekts nav revolūcija. "Tā ir mūsu un jūsu laika tērēšana. Ticiet man, divu gadu laikā rezultāts būs nulle," kritisks bija Bondars.

Deputāts Aleksandrs Kiršteins (NA) vērsa klātesošo uzmanību uz to, ka likumprojektā viena no jaunuzņēmuma pazīmēm minēta tā, ka kapitālsabiedrība atbilst vienai no šādām pazīmēm: pieder vai ir pieteiktas inovatīva produkta īpašumtiesības; vismaz 70 % no nodarbinātā personāla ir maģistra grāds vai doktora grāds; pētniecībai un attīstībai ir novirzīti vismaz 50% no kapitālsabiedrības izdevumiem kopš komersanta reģistrēšanas brīža.

Kiršteins kolēģiem retoriski vaicāja, vai "Apple" ir inovatīvs uzņēmums, piebilstot, ka Stīvam Džobsam nebija "pat bakalaura grāds". Deputātam zināmajos jaunuzņēmumos strādā otrā un trešā bakalaura programmu studenti, savukārt doktori nodarbojas ar lekciju lasīšanu augstskolās.

Savukārt deputāte Laimdota Straujuma (V) uzsvēra, ka "šis ir reāls piedāvājums, kā atbalstīt jaunos uzņēmumus". Saeimas deputāts un EM parlamentārais sekretārs Vilnis Ķirsis (V) vērsa uzmanību, ka arī Igaunijas pārstāvji pauduši interesi par likumprojektu. Plānots, ka ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) jau šonedēļ to prezentēs igauņu kolēģiem.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāti otrdien turpināja iepazīties ar nākamā gada valsts budžeta likumu pavadošo likumprojektu paketi.

Ziņots, ka MK ārkārtas sēdē 29. septembrī apstiprināts EM izstrādātais Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumprojekts, kura mērķis ir veicināt strauji augošu tehnoloģiju uzņēmumu jeb jaunuzņēmumu veidošanos Latvijā, tādējādi sekmējot inovatīvas komercdarbības attīstību un pētniecību privātajā sektorā, kā arī pētniecības komercializāciju.

Likumprojektā noteikta jaunuzņēmuma definīcija un noteiktas tā pazīmes, jaunuzņēmumu atbalsta programmas, jaunuzņēmumu pieteikšanās kārtība minētajām atbalsta programmām, nosacījumi, kas ir un kā tiek piesaistīti kvalificēti riska kapitāla investori, jaunuzņēmumu atbalsta programmu uzraudzības kārtība, kā arī jaunuzņēmuma pienākumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!