Foto: LETA
Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija otrdien atbalstīja priekšlikumu, ka "nacionālās drošības komercsabiedrību" grozījumi atteiksies arī uz komercsabiedrību, kas Latvijā saņēmusi licenci dabasgāzes sadalei.

Latvijā licenci dabasgāzes sadalei saņēmusi AS "Latvijas gāze". Atbilstoši Enerģētikas likuma prasībām līdz gada beigām ''Latvijas gāzei'' juridiski jānodala sadales sistēmas operators. Prasību izpildīšanai energokompānijas akcionāri 31. martā lems par atbalstu sadales sistēmas operatora kā jaunveidojamās "Latvijas gāzes" meitassabiedrības izveidei reorganizācijas ceļā.

Attiecībā uz jaunveidojamo uzņēmumu Enerģētikas likums neparedz akciju pārdošanu pašreizējiem īpašniekiem, kā tas ir attiecībā uz pērn no ''Latvijas gāzes'' nodalīto pārvades un uzglabāšana sistēmas operatoru AS ''Conexus Baltic Grid''.

Saeimas komisijas skatītajā likumprojektā sākotnēji par nacionālajai drošībai nozīmīgām komercsabiedrībām, kas saistītas ar gāzes jomu, tika minētas komercsabiedrības, kurām izsniegta licence dabasgāzes pārvadei un uzglabāšanai. Tagad šis saraksts tiks papildināts ar komercsabiedrībām, kuras būs saņēmušas licenci dabasgāzes sadalei.

Komisija darbu pie iesniegtajiem grozījumiem Nacionālās drošības likumā turpinās 22. martā, savukārt Saeima par tiem galīgajā lasījumā balsos 23. martā.

Kā ziņots, likuma grozījumi paredz, ka vajadzēs saņemt valdības atļauju, lai pēc likuma nosacījumu stāšanās spēkā kādas personas iegūtu būtisku ietekmi nacionālajai drošībai nozīmīgā komercsabiedrībā.

Izmaiņas plānots attiecināt uz atsevišķiem lieliem elektronisko sakaru uzņēmumiem, nacionālajiem elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem, kā arī atsevišķiem gāzes, elektroenerģijas un siltumenerģijas jomas uzņēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!