Foto: LETA
Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas jaunā korpusa otrās kārtas būvniecībai no valsts budžeta nepieciešami 3,4 miljoni eiro, liecina informatīvais ziņojums, kuru otrdien skatīs Ministru kabinetā.

Veselības ministrijas (VM) izstrādātajā informatīvajā ziņojumā par Stradiņa slimnīcas A korpusa otrās kārtas attīstību norādīts, ka projektam nepieciešams vairāk nekā 91 miljons eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN).

Paredzēts, ka projektēšana izmaksās 3,4 miljonus eiro, bet autoruzraudzība 684,7 tūkstošus eiro. Būvniecības izmaksas ir 1,8 eiro kvadrātmetrā, kas kopā veido 68,5 miljonus eiro, savukārt būvuzraudzības izmaksas - 1,4 miljoni eiro. Telpu aprīkošana jaunajā korpusā izmaksās 453 eiro kvadrātmetrā, kopā veidojot 17,1 miljonu eiro.

Paredzēts, ka 85% finansējuma piesaistīs no Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļiem, bet 9% plānots finansēt no valsts budžeta un 6% no slimnīcas līdzekļiem. Papildus no slimnīcas līdzekļiem un citiem finansēšanas avotiem tiks risināti jautājumi par autostāvvietas izbūvi 20 tūkstošu kvadrātmetru platībā , kas ir nepieciešama, lai nodotu ekspluatācijā slimnīcas jaunā korpusa otro kārtu.

Informatīvajā ziņojumā pausts, ka slimnīca par saviem finanšu resursiem pirms projekta apstiprināšanas ES struktūrfondu līdzfinansējumam nevar priekšfinansēt projektēšanas darbus, jo tās finanšu situācija jau vairākus gadus nav stabila. Esošajos finansējuma apstākļos slimnīcai neesot bijusi iespēja veidot pietiekamus uzkrājumus, lai segtu neparedzētus izdevumus projektēšanas darbiem. Tādējādi nepieciešams rast pagaidu risinājumu projekta finansēšanai no valsts budžeta līdzekļiem,.

Projektu paredzēts priekšfinansēt no valsts budžeta, vēlāk refinansējot izmaksas no ES fondu finansējuma. Lai mazinātu iespējamo ietekmi uz valsts budžetu, no valsts budžeta paredzēts finansēt tikai ar būvniecības projekta izstrādi saistītos 3,4 miljonus eiro.

Slimnīcas jaunā korpusa otrās kārtas ietvaros paredzēts attīstīt Neatliekamās medicīnas centru, lai varētu operatīvi novērst dzīvības un veselības apdraudējumu, neatliekami veicot akūtas manipulācijas, kam vajadzīgas pietiekami plašas apskates un ārstēšanas telpas, kas aprīkotas ar visu nepieciešamo pacienta novietošanai funkcionālā gultā novērošanai un ārstēšanai. Tāpat attīstīs operāciju bloku, izveidojot modernu, mūsdienu prasībām atbilstošu operāciju bloku ar 16 operāciju zālēm, kas pavērs iespēju padziļināti attīstīt abdominālo un neiroķirurģiju, kas ir galvenās ķirurģiskās jomas onkoloģisko problēmu ārstēšanā pacientiem.

Turklāt plānots attīstīt hemodialīzes nodaļu, izveidojot atbilstošu un prasībām pieskaņotu hemodialīzi un nieru aizstājterapiju, jo vecās Stradiņa slimnīcas telpas ir bīstamas gan no infekciju viedokļa, gan pacientu drošības viedokļa. Projekta ietvaros uzlabos arī dzemdību nodaļu, jo pašlaik darbs mātes un bērna veselības jomā noris neatbilstošos apstākļos - nepietiekams telpu resurss pacientu plūsmai, ievērojama telpu šaurība, nepietiekošs sanitāro telpu skaits, augsts intrahospitālo infekciju apdraudējums dēļ nepietiekošas ventilācijas un sanitāriem apstākļiem.

Tāpat tiks attīstīta jaundzimušo reanimācijas nodaļa, sniedzot ievērojamu perinatālā un neonatālā perioda aprūpes uzlabošanai, un klīniskās nodaļas, kuras patstāvīgi nodarbojas ar onkoloģisko slimību agrīnu un aktīvu diagnostiku. Plānots veicināt arī reanimācijas nodaļas attīstību, nodrošinot kvalitatīvāku pacientu aprūpi, drošību un intrahospitālo infekciju kontroli. Turklāt paredzēts uzlabot arī patoloģijas centru.

Slimnīcas jauno korpusu plāno atbalstīt no ES fondu 2014.-2020.gada plānošanas perioda darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" specifiskā atbalsta mērķa "Uzlabot kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, jo īpaši sociālās, teritoriālās atstumtības un nabadzības riskam pakļautajiem iedzīvotājiem, attīstot veselības aprūpes infrastruktūru". Informatīvajā ziņojumā norādīts, ka slimnīcas jaunā korpusa otrās kārtas projekta finansēšana no ES fondu līdzekļiem iespējama, sākot ar 2017.gada oktobri, kad lielo projektu apstiprinās Eiropas Komisija un Centrālā finanšu un līgumu aģentūra noslēgs līgumu par lielā projekta ieviešanu, bet no Stradiņa slimnīcas attīstības viedokļa un no ES fondu apguves viedokļa projekta ieviešana jāuzsāk nekavējoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!