Foto: AP/Scanpix

Uzrunājot eirozonas valstu un valdību vadītājus sanāksmē, Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) uzsvērusi, ka "attieksmei pret Grieķiju jābūt tādai pašai, kā pret jebkuru valsti, kam piešķirta starptautiskās aizdevumu programmas palīdzība", portālu "Delfi" informē Valsts kancelejā.

Pēc Ministru prezidentes sacītā, "ir nepieciešama Grieķijas puses apņemšanās pildīt uzņemtās saistības, turklāt ne tikai vārdos, bet arī demonstrējot to ar konkrētiem darbiem – reformu konsekventu ieviešanu".

Ziņots, ka Grieķijai 30. jūnijā jāatmaksā Starptautiskajam valūtas fondam (SVF) 1,6 miljardi eiro, bet jūlijā un augustā vēl 6,7 miljardi Eiropas Centrālajai bankai (ECB), un, nesaņemot pēdējo aizdevuma maksājumu, Atēnām draud reālas maksātnespējas briesmas, kas nopietni apdraudēs valsts palikšanu eirozonā.

Pirmdien pirms eirozonas valstu un valdību vadītāju sanāksmes Eiropadomes prezidents Donalds Tusks paziņoja, ka Grieķijas izteiktie priekšlikumi bijuši "pirmie priekšlikumi daudzu nedēļu laikā".

Jau ziņots, ka Grieķijas ekonomikas ministrs Giorgios Statakis iepazīstinājis sanāksmes biedrus ar piedāvājumiem, lai rastu risinājumu ieilgušajai Grieķijas parādu krīzei, un eirozonas finanšu ministri tos novērtējuši atzinīgi, norādot, ka tajos vēl ir veicami uzlabojumi un viņiem nepieciešams laiks precīzai priekšlikumu izpētei.

Vēstīts, ka Grieķijas sarunas ar Eiropas Savienību, ECB un SVF par pēdējo 7,2 miljardus eiro lielo maksājumu, kas varētu tikt piešķirts Atēnām starptautiskās finansiālās palīdzības ietvaros, šonedēļ izvērtušās asākā vārdu apmaiņā. Vairākas amatpersonas sākušas jau atklāti apspriest iespējamo Grieķijas aiziešanu no eirozonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!