Foto: LETA

Saistībā ar konkurences pieaugumu Eiropas Savienības (ES) piena tirgū, kā arī ar gaidāmo piena kvotu brīvlaišanu Latvijas piensaimniekiem ir jārada jauni produkti eksporta tirgiem, pirmdien lauksaimnieku organizācijas "Zemnieku saeima" ikgadējā kongresā norādīja premjerministre Laimdota Straujuma (V).

"Skaidrs, ka ar pienu, sviestu un krējumu pasaules tirgos nevarēsim iespiesties. Krievijas tirgus, kāds tas bija iepriekš, vairs nebūs, jāmeklē jauni tirgi. Šajos tirgos būs vajadzīgi pilnīgi jauni nišas produkti, ar ko mēs varētu ieinteresēt pircējus," sacīja Straujuma.

Tāpat viņa norādīja, ka vēl krasāks konkurences pieaugums gaidām augļu un dārzeņu ražotājiem, līdz ar to vienīgā izeja ir kooperēties un veidot savus stendus lielveikalos.

"Imports joprojām dominēs, tādēļ nav citu iespēju, kā ar lielveikaliem runāt par zemnieku stendu izveidi veikalu ķēdēs. To būtu vieglāk darīt kooperējoties, citu izeju es neredzu," atzina premjere.

Tāpat Straujuma kongresa dalībniekus aicināja laikus domāt par lauksaimniecības attīstību jau pēc 2020.gada.

"Kad Brisele nāks klajā ar jauniem priekšlikumiem, būs par vēlu. Pieredze rāda, ka tiešmaksājumu, līdzfinansējuma un citi svarīgi jautājumi jārisina laikus. Tādēļ jau šā gada beigās nevalstiskajām organizācijām kopā ar ministriju jāsagatavo konkrēti priekšlikumi, aprēķini, skaitļi, lai pēc 2020.gada neatkārtotos tādas cīņas par tiešmaksājumiem, kā tas bija pirms pavisam neilga laika," rezumēja premjere.

Kā ziņots, šodien Ādažu Kultūras un radošās izglītības centrā notiek lauksaimnieku organizācijas "Zemnieku saeima" ikgadējais kongress. Organizācija dibināta 1999.gadā un pārstāv vairāk nekā 900 biedrus, kas kopā apsaimnieko vairāk nekā 500 000 hektāru zemes un savās saimniecībās nodrošina darbu vairāk nekā 4000 darbiniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!