Foto: LETA

Zemkopības ministrija (ZM) panākusi, ka Eiropas Savienība (ES) un valdība atbalsta nākamā gada budžetā piešķirt zemniekiem papildu valsts tiešos maksājumus 42 miljonu latu apmērā, kas dos iespēju zemniekiem iegūt papildu apgrozāmos līdzekļus un palielinās to konkurētspēju, reaģējot uz Zemnieku saeimas kritiku, sacījusi zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Tāpat ZM ir panākusi, ka valdība atbalsta 500 000 latu piešķiršanu sējumu un lauksaimniecības dzīvnieku apdrošināšanai un 572 000 latu meliorācijas sistēmu uzturēšanai un rekonstrukcijai, kas ļaus efektīvāk zemniekiem izmantot savu zemi, tādā veidā arī veicinot konkurētspējas palielināšanu.

"Esmu pārsteigta par Zemnieku saeimas reakciju, kas uzskata, ka starp Zemkopības ministrijas prioritātēm nav izvirzīta konkurētspējas stiprināšana, paužot neapmierinātību ar bezakcīzes dīzeļdegvielas limitu nepalielināšanu, kas kopumā sastāda 1,4 miljonus latu. Lai arī šobrīd šis jautājums tiek risināts, neskatoties uz to, esam paredzējuši novirzīt zemniekiem vairāk nekā 42 miljonus latu, kas viennozīmīgi  uzlabos gan lauksaimniecības konkurētspēju, gan ļaus efektīvāk apsaimniekot savu zemi," norāda Straujuma.

Viņa arī atgādina, ka šogad kopā ar lauksaimnieku nevalstiskajām organizācijām notiek aktīvs darbs arī pie tiešamksājumu izlīdzināšanas, lai Latvijas zemnieki saņemtu augstākus tiešmaksājumus, kas būs vēl viens ievērojams ieguvums konkurētspējas stiprināšana.

Tāpat, neskatoties uz jau paredzēto papildus finansējumu, šobrīd ZM ir sagatavojusi arī grozījumus noteikumos, kas paredz izmaiņas noteiktajā dīzeļdegvielas maksimālajā kopējā daudzumā - palielināt noteikto maksimālo bezakcīzes dīzeļdegvielas daudzumu līdz 106,3 miljoniem litru. Patlaban no akcīzes nodokļa atbrīvotās dīzeļdegvielas maksimālais daudzums ir noteikts 85,5 miljoni litru.

Jau ziņots, ka lauksaimnieku organizācijas - Zemnieku saeima (ZSA) un Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA) - ir neizpratnē par Zemkopības ministrijas (ZM) noteiktajām budžeta pieprasījuma prioritātēm, un vislielāko sašutumu lauksaimniekos raisīja tas, ka jautājumu par bezakcīzes dīzeļdegvielas limitu atcelšanu ZM vispār nav iekļāvusi Finanšu ministrijai (FM) pieprasīto budžeta prioritāšu sarakstā, "Delfi" uzzināja no tikšanās dalībniekiem.

Savu sašutumu trešdien tikšanas laikā lauksaimnieki pauduši finanšu ministram Andrim Vilkam (V).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!