Foto: AP/Scanpix

Grieķijas politiķi, neraugoties uz valsts dramatisko ekonomisko situāciju, izturas apbrīnojami mierīgi, tādēļ Eiropas līderiem nav pārliecības, ka līdz ceturtdienai tiks iesniegti risinājumi, kas apmierinās aizdevējus.

Pašlaik gan netiek izslēgts nedz papildu atbalsts Grieķijai, nedz šīs valsts iziešana no eirozonas, LTV raidījumā "Rīta panorāma" trešdien teica premjerministre Laimdota Straujuma.

Pēc otrdien notikušās eirozonas valstu līderu ārkārtas sanāksmes Straujuma secināja, ka "mēs uztraucamies vairāk nekā Grieķija".

Viņa skaidro, ka sanāksmes laikā eirozonas valstis bijušas vienotas un uzdevušas Grieķijas valdībai līdz ceturtdienai izstrādāt jaunu ekonomikas programmu, tā kā vecā beidza darboties 30. jūnijā.

Eiropas līderi sagaida skaidri minētus īstermiņa pasākumus, kā arī divu līdz trīs gadu periodā plānotus pasākumus. Priekšlikumus izvērtēs Eiropas Komisija, Starptautiskais valūtas fonds un Eiropas Centrālā Banka. Sestdien pulcēsies eirozonas finanšu ministri, bet svētdien - premjerministri. Tad arī tiks izlemts, vai turpināt Grieķijai sniegt atbalstu vai arī tai jāizstājas no eirozonas.

Straujuma norādīja, ka viņai grūti saprast Grieķijas premjera mieru.

Viņa ir skeptiska par to, ka Grieķija varētu sagatavot programmu, kam piekritīs aizdevēji un visas Eiropas valstis. "Man grūti ticēt - ja piecos mēnešos tas netika izdarīts, ka divās dienās tas tiks izdarīts, bet es vēlu veiksmi," teica premjere.

Viņa uzsvēra, ka finansiālā stabilitāte eirozonā tiks nodrošināta neatkarīgi no svētdienas sarunu rezultātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!