Foto: LETA

Premjerministre Laimdota Straujuma (V), tiekoties ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) pārstāvjiem, solīja tālāk nevirzīt vai atlikt kritizētās mikrouzņēmumu nodokļa izmaiņas, piektdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

"Tas, kas attiecas uz juridiskām, privātām personām - šis priekšlikums netiek tālāk virzīts. Netiek arī 2016. gadā ieviests nozaru saraksts un sociālais nodoklis. 5% mikrouzņēmumu nodoklis un sociālais nodoklis tiek ieviest no 2017. gada," pēc tikšanās ar uzņēmējiem un telefonsarunas ar finanšu ministru Jāni Reiru (V) teica Straujuma.

Uzņēmēji iepriekš Finanšu ministrijas priekšlikumu, ka jau no nākamā gada mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji nevarēs sniegt pakalpojumus juridiskām personām, ironiski nodēvēja par valsts svētku dāvanu. Ar to ministrija negaidīti nāca klajā dienu pirms 18. novembra.

LTRK Straujumu aicināja uz tikšanos, jo uzskata, ka dialogs ar valdību nonācis strupceļā. Pēc sarunas ar uzņēmējiem valdības vadītāja neslēpa, ka daļa atbildības par līdzšinējo dialoga trūkumu jāuzņemas arī ministram.

Piektdien panākta vienošanās, ka turpmāk premjeres vadībā uzņēmēji, atbildīgie ministri un ierēdņi sēdīsies pie viena galda regulāri.

Uzņēmēju pārstāvji par solīto bija gandarīti. "Tādā veidā turpināt vairs nevar. Nu mēs savu ziņu nodevām, premjeres kundze, es saprotu, arī runās no savu pilnvaru ietvara ar finanšu ministru, kad ministrs būs pie veselības, kādā veidā to jautājumu risināt," vērtēja LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Savukārt organizācijas padomes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis norādīja, ka mikro un mazais bizness ir pats sabiedrības pamats. "Pilnīgi loģiski, ka šajā jautājumā mēs stāvam un krītam. Ja tas lēmums ir tāds, kā premjere saka, nenoliedzami tā ir mūsu uzvara, viennozīmīgi uzvara," sprieda Rostovskis.

"Labā ziņa ir tā, ka šodien Straujumas kundze deva tiešām nozīmīgus solījumus. Viņa bija viena, uzņēmēju bija daudz, un es domāju, ka viņai atkāpties nav kur," komentēja SIA "Skrīveru saldumi" īpašnieks Normunds Audzišs.

Mikrouzņēmumu nodokļa režīms Latvijā pastāv piecus gadus, un tas tika ieviests, lai ekonomiskās krīzes laikā būtu vieglāk sākt uzņēmējdarbību. Patlaban Latvijā kopumā reģistrēts vairāk nekā 41 000 mikrouzņēmumu, un tie veido vairāk nekā 13% no visa uzņēmumu kopskaita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!