Foto: LETA
Subsidētās enerģijas nodoklis (SEN) būtisku ietekmi uz 2013.-2014.gada apkures sezonu neatstās, biznesa portālam "Nozare.lv" skaidroja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes loceklis Rolands Irklis.

Pirmkārt, SEN ir paredzēts noteikt diferencētu likmi no 5% līdz 15%. Elektroenerģijas ražotājiem, kas nodrošina ar siltumenerģiju centralizētās sistēmas un kuru subsidētās enerģijas nodokļa likmei ir tieša ietekme uz siltumenerģijas gala tarifu lietotājam, paredzēts noteikt zemāko - 5% likmi.

Līdz ar to atsevišķi enerģijas ražotāji, piemēram, "Rīgas siltums", ir pauduši, ka neplāno SEN dēļ vērsties SPRK, lai paaugstinātu tarifus.

Otrs faktors ir tarifu projekta vērtēšanas un apstiprināšanas procedūra. Lai noteiktu jaunus tarifus, ir jāparedz laiks, lai tarifu projektu izvērtētu, apstiprinātu, kā arī ir jāparedz jaunā tarifa spēkā stāšanās termiņš. Līdz ar to, pat ja kāds energouzņēmums iesniegs tarifu paaugstināšanas projektu SEN dēļ, tas varētu stāties spēkā jau uz apkures sezonas beigām.

Likums Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem paredz, ka regulators izvērtē sabiedrisko pakalpojumu sniedzēja iesniegto tarifu projektu 90 dienu laikā pēc tā saņemšanas. Savukārt tarifa apstiprināšana saskaņā ar likumu paredzēta 30 dienu laikā pēc tā izskatīšanas.

Kā ziņots, gandrīz visās valsts nozīmes pilsētās, izņemot Ventspili, 2013.gada oktobrī salīdzinājumā ar 2012.gada oktobri siltumenerģijas tarifi ir būtiski samazinājušies, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) informācija.

Pēc SPRK sniegtās informācijas, iepriekšējā apkures sezonā - 2012./2013.gadā - vidējais siltumenerģijas tarifs, salīdzinot ar iepriekšējo apkures sezonu, palielinājās lielākajā daļā valsts nozīmes pilsētu, savukārt siltumenerģijas tarifu samazinājums bija vērojams Liepājā, ko pašvaldība skaidroja ar to, ka 2012.gadā notikusi pāriešana uz šķeldas izmantošanu siltumenerģijas ražošanā, un Rēzeknē, kur 2012.gadā ieviesta koģenerācija.

Siltumenerģijas tarifu pieaugums iepriekšējā apkures sezonā bija skaidrojams ar to, ka 2012.gada 1.jūlijā ievērojami - vidēji par 8% - pieauga dabasgāzes cena, kas samazinājās, atgriežoties iepriekšējā līmenī, tikai 2013.gada februārī, līdz ar to arī vidējais siltumenerģijas tarifs 2012./2013.gada apkures sezonā, salīdzinot ar iepriekšējo apkures sezonu, pieauga vairumā valsts nozīmes pilsētu - vidēji no 3% līdz 5%, piemēram, Ventspilī, Rīgā, Daugavpilī un Jelgavā.

Turpretī pozitīva tendence attiecībā uz siltumenerģijas tarifiem ir vērojama šajā apkures sezonā - 2013./2014.gadā -, jo jau 2013.gada septembrī dabasgāzes cenas ir bijušas par 8%-9% mazākas, salīdzinot ar 2012.gada septembri, kas savukārt nodrošinās ievērojamu siltumenerģijas tarifu samazinājumu.

SPRK dati liecina, ka gandrīz visās valsts nozīmes pilsētās, izņemot Ventspili, 2013.gada oktobrī salīdzinājumā ar 2012.gada oktobri siltumenerģijas tarifi ir būtiski samazinājušies, lielākais samazinājums ir vērojams Rēzeknē un Liepājā. Siltumenerģijas tarifa palielinājums Ventspilī saistīts ar kurināmā izmaksu pieaugumu. Tiesa, patlaban SPRK vērtēšanai ir iesniegti Liepājas un Daugavpils siltumenerģijas tarifu projekti, kurus plānots apstiprināt mēneša laikā. Tajos paredzēts siltumenerģijas tarifu samazinājums.

Latvijas piecu lielāko pilsētu - Rīgas, Daugavpils, Liepājas, Jelgavas un Jūrmalas - siltuma gala tarifu samazinājums 2013.gada oktobrī, salīdzinot ar 2012.gadu, ir robežās no 6,7% līdz 16%, informē SPRK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!