Foto: LETA
Partijas "No sirds Latvijai" (NSL) frakcijas deputāts likumā iesniedzis labojumus, kas rosina uz gāzes tirgus atvēršanu atlikt, tādējādi saglabājot "Latvijas gāzes" kontroli pār Inčukalna gāzes krātuvi, ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Medijs atgādina, ka pirms vēlēšanām NSL vadītāja Ingūna Sudraba solīja atbalstīt Inčukalna gāzes glabātuves nonākšanu Latvijas valsts kontrolē jau 2017. gadā. Tomēr tagad, kad Saeima skata grozījumus Enerģētikas likumā, situācija ir mainījusies. Gan Tirdzniecības un rūpniecības kamera, gan Rīgas birža "Nasdaq Riga" rosinājušas uz pāris gadiem atlikt "Latvijas gāzes" aktīvu iztirgošanu. Tāda arī līdz šim bijusi gāzes uzņēmuma pozīcija.

Biržas valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne uzskata, ka jārespektē tas, par ko uztraucas "Latvijas gāze". ""Latvijas gāze" ir biržas uzņēmums, tātad tā ir akciju sabiedrība, kuras akcijas tiek kotētas biržā. Un Latvijas gāzei ir 6700 akcionāri un, mūsuprāt, šis jaunais enerģētikas likums ļoti būtiski aizskar visu "Latvijas gāzes" akcionāru intereses," viņa skaidro.

NSL Saeimas frakcijas deputāts Aivars Meija iesniedzis Saeimas Tautsaimniecības komisijā priekšlikumu pagarināt "Latvijas gāzes" sadalīšanu un daļu pārdošanu līdz 2019. gadam. Viņš esot ieklausījies "Latvijas gāzes" vadītājā Aigarā Kalvītī, kurš pirms nedēļas partijas frakcijā izklāstījis Latvijas gāzes pozīciju.

"Latvijas gāzes" valdes juridiskā padomniece un bijusī Valsts kancelejas vadītāja Elita Dreimane uz jautājumu, vai viņa konsultējusi Sudrabu, "Nekā personīga" atbildējusi: "Nē, es nekonsultēju, es parunāju vienkārši par dzīvi."

Meija gan atzīst, ka arī ar Dreimani ir bijusi saruna.

Savukārt Sudraba uzsvēra, ka "Latvijas gāzes" pārstāvji neesot uz frakciju aicināti: "Es neesmu paaicinājusi uz pārrunām. Mums kā jebkurš piesakās, Kalvīša kungs vēlējās ar frakciju satikties."

Raidījums uzsver, ka Sudrabas frakcijas deputāts Meija ir rosinājis ne tikai pagarināt "Latvijas gāzes" sadalīšanas laiku, bet arī faktiski atcelt reformu, jo, viņaprāt, labāk būtu atstāt iespēju, ka gāzes pārvades un uzglabāšanas uzņēmums joprojām pieder uzņēmumam. Vairāki Meijas priekšlikumi vārds vārdā sakrīt ar to, ko Saeimas Tautsaimniecības komisijai raksta "Latvijas gāze".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!