Foto: LETA
Ar bažām par konkurenci ierobežojošu prasību noteikšanu un nolikuma gatavošanu konkrētam uzņēmumam ar sūdzību Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) ir vērsusies SIA "Baltijas Elektro Sabiedrība", portālu "Delfi" informēja uzņēmuma valdes loceklis Edgars Bergholcs.

Rīgas domes aģentūra "Rīgas gaisma", kas atbild par atkārtoti izsludināto iepirkumu par viedo tehnoloģiju ieviešanu galvaspilsētas apgaismojuma sistēmā, pārmetumus noliedz, jo tehniskie nosacījumi nav mainīti un konkursā var startēt plašs pretendentu loks.

Jau ziņots, IUB šā gada maijā liedza "Rīgas gaisma" slēgt līgumu ar komersantu, kas uzvarēja iepirkuma konkursā par viedo tehnoloģiju ieviešanu galvaspilsētas apgaismojuma sistēmā.

Birojā skaidroja, ka prasība pretendentiem par pēdējos gados īstenotiem projektiem, kur katrs no tiem ir vismaz 500 tūkstošu eiro vērts, ierobežo pretendentu loku un nenodrošina pietiekamu konkurenci.

Bergholcs norāda, ka "Rīgas gaisma", atkārtoti izsludinot iepirkumu par viedo tehnoloģiju ieviešanu apgaismoja sistēmā, ir iekļāvusi citas konkurenci ierobežojošas normas tehniskajā specifikācijā, mērķtiecīgi cenšoties samazinātu pretendentu loku.

"IUB vēl pirms diviem mēnešiem atzina, ka ielu apgaismojuma publiskajos iepirkumos ir jāpaplašina pretendentu loks, izslēdzot konkurenci ierobežojošas prasības. Tomēr Rīgas pašvaldības aģentūra ignorē labās prakses principus un izsludina jaunu iepirkumu ar jauniem tehniskajiem nosacījumiem, kurus var izpildīt tikai tie tirgus dalībnieki, kuri jau daudzus gadus uzvar publiskajos iepirkumos un būtībā ir savā starpā saistīti nozares uzņēmumi," pauda uzņēmuma valdes loceklis.

Kā informē uzņēmums, pēdējos gados pēc IUB mājaslapā pieejamās informācijas iepirkumu konkursos ir uzvarējuši SIA "Lucidus" un SIA "Vizulo".

Atkārtoti izsludinātajā iepirkumā prasība par pieredzi vismaz divu līgumu izpildē par 500 tūkstošiem eiro ir izņemta, taču, kā norāda "Baltijas Elektro Sabiedrība", nolikums papildināts ar "virkni citām diskutablām tehniskām prasībām, kuras rada aizdomas par konkursa nolikuma gatavošanu konkrētam uzvarētājam".

Par piemēru Bergholcs min iepirkuma tehniskajā specifikācijā norādītas programmatūras izmantošanu, kuru Latvijas tirgū izplata tikai viens piegādātājs. Tāpat par citu apšaubāmu prasību uzņēmējs dēvē nosacījumu, ka ir jāizmanto viens noteikts LED apgaismojuma barošanas bloks, kas nodrošina "konkrēta ražotāja un piegādātāja iespējas piedalīties konkursā".

Uzņēmums par iespējamiem pārkāpumiem ir vērsies arī pie Konkurences padomes ar aicinājumu novērst konkurenci ierobežojošus faktorus valsts un pašvaldību konkursos par ielu apgaismojuma ierīkošanu.

Pašvaldības aģentūras "Rīgas gaisma" pārstāve Marta Valdmane portālam "Delfi" norādīja, uzņēmuma apgalvojums, ka atkārtoti izsludinātajā iepirkumā ir iekļauti jauni tehniskie nosacījumi, nav patiesi.

"Tehniskās prasības ir analogas tām tehniskajām prasībām, kas bija iekļautas iepirkumā, kurš iepriekš tika pārtraukts, lai saskaņā ar IUB lēmumā noteikto veiktu izmaiņas prasībās attiecībā uz pretendentu pieredzi," skaidroja Valdmane.

Tāpat "Baltijas Elektro Sabiedrība" paustais, ka iepirkumā norādītos nosacījumus var izpildīt tikai noteikti tirgus dalībnieki, neesot pamatots, jo izvirzītās prasības apgaismojuma iekārtām ir orientētas uz kvalitatīvu produktu iegādi, lai projekta norises gaitā nodrošinātu kvalitatīvu un ilgtspējīgu to darbību. "Pēc aģentūras rīcībā esošās informācijas, gandrīz katra pasaules vadošā apgaismes produktu ražotāja klāstā ir produkti, kas spēj izpildīt iepirkuma nolikumā izvirzītās prasības," sacīja Valdmane.

Arī izteikumus, ka konkursa nolikums ir gatavots konkrētam uzvarētājam, "Rīgas gaisma" vērtē kā nepamatotus, jo iepirkums ir publicēts Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī, lai arī iepirkuma cena ir divas reizes zemāka par slieksni, kad tas būtu jādara obligāti. Aģentūra arī atzīmē, ka iepirkumā attiecībā uz paredzamo līgumcenu ir noteiktas salīdzinoši zemas atlases prasības attiecībā uz pretendentu saimniecisko un finansiālo stāvokli, kā arī pretendentu pieredzi, kas, pēc "Rīgas gaisma" teiktā, nodrošina iespēju piedalīties plašam pretendentu lokam no Latvijas un Eiropas Savienības valstīm.

Skaidrojumus par "Baltijas Elektro Sabiedrība" pārmetumiem "Rīgas gaisma" piektdien, 19. jūnijā, nosūtīs IUB.

Iepirkumu par viedo tehnoloģiju ieviešanu galvaspilsētas apgaismojuma sistēmā "Rīgas gaisma" izsludināja 5. maijā, konkursā pretendenti pieteikumus var iesniegt līdz 25. jūnijam. Darbu izpildes termiņš ir paredzēts no 1. augusta līdz 31. decembrim, bet paredzamā līguma cena ir noteikta 2 205 599 eiro apmērā, liecina IUB mājaslapā publicētā informācija.

Pakalpojuma sniedzējam paredz uzstādīt inovatīvu pilsētvides tehnoloģiju ielu apgaismojumam, kas, izmantojot transporta plūsmas intensitātes analīzi un individuālos kustību sensorus vai uzskaites sensorus, ļaus pielāgot apgaismojuma līmeni aktuālajai situācijai – transporta un gājēju plūsmai.

SIA "Baltijas Elektro Sabiedrība" reģistrēta 1994. gadā, tās vienīgais īpašnieks ir Vācijas uzņēmums "Fega & Schmitt Elektrogrosshandel GmbH". Uzņēmums 2019. gadā strādāja ar 12,452 miljonu eiro apgrozījumu, bet cieta 585 725 eiro lielus zaudējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!