Foto: AFP/Scanpix

Naftas cena nākamajos divos gados būtiski pieaugs, teikts "Swedbank" jaunākajā ekonomikas apskatā.

"Paredzams, ka šā gada beigās vai nākamā gada sākumā [naftas] ieguve vairs nepārsniegs patēriņu un tādējādi beigs augt arī krājumi. Tāpēc naftas cena nākamajos divos gados ievērojami kāps. Prognozējams, ka vidējā "Brent" naftas cena šogad būs 43 ASV dolāri un nākamajā gadā jau 61 ASV dolārs par barelu," teikts apskatā.

Vienlaikus apskata prezentācijā "Swedbank" galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks ceturtdien norādīja, ka naftas cenu kāpums ir gan laba ziņa, gan arī ne tik laba ziņa. "Ne tik labā ziņā ir tā, ka inflācija tiks spiesta uz augšu. Tas nozīmē, ka zemais inflācijas laiks 2017. gadā, visticamāk, beigsies, bet nevajag pārspīlēt - mēs nudien nerunājam par 100 ASV dolāriem, ko mēs redzējām vēl 2014. gadā, mēs runājam par 50-60 ASV dolāru līmeni naftai 2017. gadā. Savukārt labā lieta ir tāda, ka līdz ar inflācijas kāpumu centrālajām bankām vairs nebūs liela spiediena procentu likmes dzīt mīnusos, lai celtu inflāciju," viņš sacīja.

Bankas apskatā arī atzīmēts, ka naftas cenas kāpumam būs liela ietekme uz attīstības tirgiem, it īpaši naftas eksportētājiem. Piemēram, Krievijā recesija tādējādi šogad beigsies un 2017. gadā jau būs vērojama lēna izaugsme. Palielināsies arī rubļa vērtība, lai arī tā augs lēnāk nekā naftas cena, jo Krievijas ekonomika joprojām būs ļoti vārga un tai būs nepieciešams lētas valūtas atbalsts.

"Naftas cenu kāpums pakāpeniski sāks vilkt uz augšu arī inflāciju pasaulē, ar laiku palielinot inflācijas gaidas, sniedzot atbalstu un lielāka manevra iespējas arī centrālajām bankām. Inflācijai Eiropā 2017. gada otrajā pusē pietuvojoties 2% mērķim (vai nedaudz pat pārsniedzot to), vieglāks kļūs arī parādu slogs," sacīts apskatā.

Pēc aktīvu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!