Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pēc pirmajām investīcijām Lietuvā Taivāna plāno turpināt ieguldījumus projektos Lietuvā, paziņoja Taivānas pārstāvniecības Viļņā vadītājs Ēriks Huans.

Viļņā pirmdien tika prezentēts projektu, kurā Tavānas riska kapitāla fonds "Taiwania Capital" investēs 3,5 miljonus eiro Lietuvas lāzera tehnoloģiju jaunuzņēmumā "Litilit", kas ir pirmais ieguldījums no 200 miljonu ASV dolāru paketes, kuru Taipeja plāno ieguldīt Centrālajā un Austrumeiropā. Investīcijas "Litilit" ir pirmais projekts no investīciju paketes, par kuru tika paziņots šogad.

Huans apliecināja, ka līdz šā gada beigām tiks pabeigti vēl vairāki citi projekti, kā arī tiek izskatīti investīciju projekti nākamajam un aiznākamajam gadam.

Taivānas pārstāvis informēja, ka Lietuvas un Taivānas valdību parakstītā vienošanās ļauj Taivānas Rūpniecisko tehnoloģiju izpētes institūtam sadarboties ar lietu interneta risinājumu izstrādātāju "Teltonika IoT Group", attīstot pusvadītāju izstrādi un ražošanas tehnoloģijas. Vienošanās detaļas tiks izstrādātas tuvāko nedēļu laikā.

Kā teica Huans, līdz gada beigām Lietuva varētu saņemt atļauju uz Taivānu eksportēt liellopa gaļu.

Viņa rīcībā esošie dati liecina, ka Lietuvas eksports uz Taivānu šā gada pirmajā pusē bijis par 30% lielāks nekā janvārī-jūnijā pērn.

Taivānas varasiestādes pirmdien apstiprināja, ka ir atļauts Lietuvas olu, piena un zivju produktu eksports uz Āzijas valsti.

Līdz šim par nodomu eksportēt savu produkciju uz Taivānu paziņojuši 14 Lietuvas piena pārstrādātāji, viens olu ražotājs un pieci zivju pārstrādes uzņēmumi.

Jau vēstīts, ka Lietuva pirmdien atklājusi tirdzniecības pārstāvniecību Taivānā.

Pērn novembrī Viļņā tika atvērta Taivānas pārstāvniecība, cenšoties stiprināt Lietuvas un Taivānas attiecības.

Lai gan plašu rezonansi izraisīja Lietuvas lēmums Taivānas pārstāvniecībai izmantot Taivānas nosaukumu, Lietuvas biroja oficiālais nosaukums būs Taipejas Lietuvas pārstāvniecība, tādējādi ievērojot starptautisko praksi pārrobežu attiecībās, ņemot vērā, ka Ķīna uzskata Taivānu par savu teritoriju un ir solījusi salu atgūt savā kontrolē.

Tāpat amatpersonas uzsver, ka tā būs komerciāla, nevis diplomātiska pārstāvniecība.

Reaģējot uz Lietuvas lēmumu atļaut Taivānas pārstāvniecības nosaukumā lietot vārdu "Taivāna", Ķīna izdarīja uz Lietuvu ekonomisko un diplomātisko spiedienu, jo cenšas nepieļaut nekādus Taivānas mēģinājumus darboties kā neatkarīgai valstij. Citviet pasaulē šādu pārstāvniecību nosaukumos tiek izmantots Taivānas galvaspilsētas Taipejas nosaukums, respektējot Pekinas īstenoto "vienas Ķīnas" politiku, kas neļauj Taivānu uzskatīt par atsevišķu valsti.

Pēc pārstāvniecības atvēršanas Pekina pazemināja diplomātisko attiecību ar Viļņu līmeni un ieviesa tirdzniecības ierobežojumus, tādēļ Eiropas Savienība vērsās pret Ķīnu Pasaules Tirdzniecības organizācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!