Ceturtdien, 8. septembrī, Latvijas taksometru arodbiedrība organizēs taksometru vadītāju 'brīdinājuma braucienu' ap Ministru kabineta ēku, lai pievērstu valdības uzmanību taksometru nozarē esošajām problēmām, portālu "Delfi" informēja Latvijas taksometru arodbiedrības valdes locekle Iveta Silionova.

Brauciens notiks pulksten . Tādējādi taksometri protestēs pret nepārdomātu likumu un normatīvo aktu pieņemšanu, norādīja Silionova, atgādinot, ka tuvākajā laikā paredzēts virzīt likumu izmaiņas, kas būtiski ietekmēs taksometru nozari Latvijā.

Latvijas taksometru arodbiedrības valdes loceklis Genādijs Aksjonovs norāda, ka iepriekš taksometru vadītāji ar lielu nepacietību un ieinteresētību bija gaidījuši novārtā atstātās taksometru pārvadājumu nozares sakārtošanu, taču iepazīstoties ar ministriju iniciatīvām, ir skaidrs, ka jaunie priekšlikumi radīs vēl lielāku haosu nozarē, un daudzos gadījumos vēl vairāk sarežģīs situāciju.

"Ar savu brīdinājuma braucienu mēs nevēlamies radīt satiksmes sastrēgumus un problēmas rīdziniekiem, ne arī taksometru klientiem rīta agrumā. Mēs vēlamies, lai mūs sadzird un pamana. Izskatās, ka ierēdņi, lemjot par taksometru nozari, neuzskata par vajadzīgu uzklausīt un ņemt vērā nozarē strādājošo viedokli," atzīst Aksjonovs.

Latvijas taksometru arodbiedrība pieprasa izveidot darba grupu, kurā piedalītos taksometru arodbiedrības un arī lielo un mazo taksometru pārvadātāju pārstāvji.

Tāpat taksometru vadītāji rosina visā Latvijas teritorijā izveidot vienu un vienotu vieglo taksometru licencēšanas sistēmu, līdzīgi kā pasažieru komercpārvadājumiem ar autobusiem. Licencēšanu varētu veikt Autotransporta direkcija, kuras rīcībā jau tagad ir nepieciešamais nodrošinājums un pieredze, skaidro nozarē.

"Vienotā licencēšanas kārtība mazinātu birokrātiju un administratīvo slogu taksometru pārvadātājiem," klāsta Aksjonovs, norādot, ka pašlaik katra pašvaldība ir tiesīga savā teritorijā noteikt atšķirīgas prasības vieglo taksometru licencēšanai.

"Taksometra vadītājam aizliegts uzņemt pasažierus atpakaļceļā, tādējādi teju ikviens no Rīgas uz Jūrmalu izbraucis taksometrs ir likumpārkāpējs. Ja taksometra vadītājs vēlas strādāt gan Rīgā, gan citās pašvaldībās, tostarp Mārupē, Jūrmalā, Garkalnē, Jelgavā, Ogrē un Tukumā, tad ir nepieciešams izņemt atļaujas visās pašvaldībās," viņš skaidro.

Nosakot patentmaksu, vispirms jāveic konkrēti aprēķini, ņemot vērā taksometra vadītāja ieņēmumus. Patentmaksas objektam jābūt taksometra vadītājam, nevis transportlīdzeklim, kā tas piedāvāts pašlaik, min nozare.

Vienlaikus taksometru vadītāji pieprasa mazināt nozarē esošo birokrātiju un administratīvo slogu, atcelt uzņēmuma transportlīdzekļa nodokli vieglajam taksometram, vai arī atļaut taksometra vadītājam izmantot transportlīdzekli personīgām vajadzībām.

8. septembrī Ministru kabineta ēkā notiks Valsts sekretāru sanāksme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!