Foto: Publicitātes foto

Taksometru nozares lielākā problēma ir tā, ka Finanšu ministrija (FM) un tās pakļautībā esošās iestādes nespēj kontrolēt uzņēmējdarbību taksometru pakalpojumu nozarē un iekasēt no tās nodokļus, portālam "Delfi" norādīja "BalticTaxi" nozares konsultants Jānis Naglis.

Atsaucoties uz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) informāciju, viņš klāsta, ka 2014. gadā taksometru nozarē strādājošo 2800 taksometru automašīnu kopējais apgrozījums veidoja 10,7 miljonus eiro, tostarp "BalticTaxi" zīmola taksometru 162 mašīnu apgrozījums veidoja 7,6 miljonus eiro.

"Tātad nepilni 6% automašīnu nodrošina 71% no nozares oficiālā apgrozījuma," minēja Naglis, vaicājot, ko ikdienā dara pārējie 2638 taksometri.

"Atbildība par šādu situāciju un tās ātru risinājumu ir jāprasa no finanšu ministres un no VID," viņš uzsvēra.

Pēc Nagļa teiktā, FM un VID ir jābūt elastīgiem – pašlaik nozares sistēma ir neefektīva, nodokļi netiek iekasēti, un tas traucē normālai nozares darbībai un godīgai konkurencei.

"FM atbildība ir ieviest tādu modeli, kas funkcionē: taksometram aizliegts braukt, ja par tā ekspluatāciju nav pienācīgi nomaksāti nodokļi. Taksometru nozares risinājums tieši šādu modeli jau piedāvā: ja nav veikta nodokļu priekšapmaksa, taksometrs tehnisko apskati neiziet, un pa ielu nebrauc, kamēr nomaksa nav veikta," klāstīja Naglis.

Nav svarīgi, kuros likumos un normatīvajos aktos un kādas izmaiņas FM ir jāveic, viņš piebilda. "Ja nepatīk "patentmaksa", lai būtu "nodoklis" vai "obligātā iemaksa taksometru pakalpojumu sniedzējiem", vai papildinājums likumos, vai jauns likums," minēja "BalticTaxi" pārstāvis, aicinot FM beigt polemizēt par terminoloģiju, un sākt darīt savu darbu – nodrošināt to, ka taksometru nozare maksā nodokļus, radot visiem vienādas iespējas strādāt.

Jau vēstīts, ka "BalticTaxi" taksometru autostāvvietā Krustabaznīcas ielā marta sākumā nodedzināti trīs taksometri. Vēl nedēļu pirms tam jau nodedzināts viens kompānijas taksometrs autostāvvietā Pļavniekos, kā arī citu taksometru autovadītāji lieguši "BalticTaxi" taksometram iebraukt Vecrīgā, nobloķējot iebraukšanas ceļu.

Uzņēmums uzbrukumus saista ar "BalticTaxi" nostāju par godīgu konkurenci un nozares sakārtošanu.

Nozare piedāvāja ieviest taksometru patentmaksu, taču FM portālam "Delfi" skaidroja, ka šādu iespēju vērtē piesardzīgi, jo pašlaik Latvijā piemērotais patentmaksas modelis nenodrošina personas sociālo aizsardzību visiem sociālās apdrošināšanas veidiem, savukārt taksometru nozare ir saistīta ar augstu negadījumu risku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!