Foto: LETA

Talsu novada dome, reaģējot uz biodegvielas ražotāja SIA "Jaunpagasts Plus" vēstuli par kolektīvo atlaišanu uzņēmumā sakarā ar valsts atbalsta trūkumu bioetanola ražošanai, pieņēmusi lēmumu lūgt Ekonomikas ministriju (EM) veikt attiecīgus pasākumus, lai saglabāt biodegvielas ražošanu Latvijā, informēja Talsu novada domes priekšsēdētājs Miervaldis Krotovs (ZZS).

Talsu novada dome aicina EM pievērst uzmanība faktam, ka 2010.gada 24.jūnijā Latvija atbalstīja Eiropas Parlamenta un Eiropas Padomes regulu, kas paredz atbalstu mazajām spirta rūpnīcām Vācijā. Kopējā atbalsta summa, kas paredzēta Vācijas spirta ražotājiem līdz 2017.gadam, sastāda 537 miljonus eiro (377 miljonus latu). Talsu pašvaldība aicina EM rīkoties konsekventi, ievērojot, ka Latvijas spirta ražotāji konkurē vienotā ES tirgū, un saglabāt minimālu tiešā atbalsta apjomu biodegvielas ražotājiem, kombinējot to ar netiešā atbalsta viediem.

Tāpat pašvaldība aicina EM pievērst uzmanību tam, ka Latvijas pienākums ir nodrošināt, lai no atjaunojamiem energoresursiem saražotās enerģijas īpatsvars visā transportā 2020.gadā būtu vismaz 10%.

Pašvaldība lūdz EM iekļaut šo Talsu novada domes lēmumu pie atzinumiem, kas tiek izvērtēti un ņemti vērā, izskatot jautājumu par situāciju biodegvielas nozarē gan Ministru kabineta komitejā, gan Ministru kabinetā.

Domes lēmums nosūtīts Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V), ekonomikas ministram Danielam Pavļutam, finanšu ministram Andrim Vilkam (V), vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Edmundam Sprūdžam (ZRP) un Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdim Andrim Jaunsleinim (ZZS).

Lai gan Talsu novada Virbu pagastā, kur atrodas "Jaunpagasts Plus" ražotne, darbojas arī laivu ražotne un alkoholisko dzērienu ražotājs "Jaunalko", tomēr arī "Jaunpagasts Plus" ir liela un nozīmīga ražotne, kuras slēgšanai būtu "traģiskas un tālejošas sekas", atzina Krotovs. "Tā nav tikai darbinieku problēma, tā ir arī viņu ģimeņu problēma, pašvaldības problēma un izejvielu piegādātāju - vietējo zemnieku - problēma," norādīja pašvaldības vadītājs.

Kā ziņots, sākta "Jaunpagastā Plus" strādājošo kolektīvā atlaišana, bet darbinieki valsts augstākās amatpersonas lūdz atbalstīt ražotni.

Talsu novada Virbu pagasta iedzīvotāji nosūtījuši vēstuli Valsts prezidentam, Saeimas priekšsēdētājai un politiskajām partijām ar aicinājumu palīdzēt risināt problēmu saistībā bioetanola ražotnes "Jaunpagasts Plus" saglabāšanu.

"Šā gada 24.aprīlī sākta "Jaunpagasta Plus" strādājošo kolektīvā atlaišana. Tāpēc vēršamies pie prezidenta ar uzaicinājumu ierasties vizītē Virbu pagastā, lai iepazītos ar situāciju, kādā atrodas šejienes iedzīvotāji," teikts vēstulē.

"Slēdzot ražotni un atlaižot strādājošos, lielākā daļa šeit dzīvojošo ģimeņu paliek bez iztikas līdzekļiem. Gadu rūpnīcā netika veikta ražošana, bet cilvēkiem tika nodrošinātas darbavietas un tika saņemta alga. Tagad saņēmām paskaidrojumu par to, ka rūpnīcai ir izredzes izdzīvot, lai pēc dažiem gadiem strādātu bez valsts atbalsta. Taču tam ir vajadzīga politiskā griba vai vismaz interese par izveidojušos situāciju," norādīts vēstulē.

Vēstulē rūpnīcas darbinieki akcentē, ka situācijā vainojama nevis uzņēmuma vadība, bet "formāla un vienaldzīga ierēdņu attieksme".

Kā norāda iedzīvotāji, 2011.gada martā "Jaunpagasts Plus" uz laiku apturēja ražošanu, jo nebija skaidra valsts tālākā politika attiecībā uz biodegvielas nozari. Visu šo laiku notika sarunas ar Ekonomikas ministriju, tapuši vairāki dokumenti, un tagad ziņojums par situāciju biodegvielas nozarē izsludināts valsts sekretāru sanāksmē.

"Visu šo laiku uzņēmums uzturēja nestrādājošas ražotnes un saglabāja darbavietas. Pērn lai gan bija dīkstāve, nodokļos tika nomaksāts turpat 800 000 latu. Gada sākumā vairāki strādnieki vērsās Virbu pagasta pārvaldē ar lūgumu noskaidrot, cik ilgi stāvēs Jaunpagasta rūpnīca un vai iedzīvotāji var cerēt, ka rūpnīca netiks slēgta. Attiecīgi pašvaldība vērsās pie uzņēmuma, un uzņēmums informēja, ka joprojām notiek sarunas ar Ekonomikas ministriju par to, vai nozare saņems vai nesaņems atbalstu, tāpēc nebija iespējams prognozēt, kas notiks ar ražošanu.

Janvāra sākumā Virbu novada pašvaldība nosūtīja vēstuli Ministru prezidentam, EM, Zemkopības ministrijai, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, kā arī Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, kurā informēja par situāciju, kāda izveidojusies saistībā ar "Jaunpagasts Plus" ražotni.

"Ņemot vērā SIA "Jaunpagasts Plus" kreditējošo iestāžu prasības, uzņēmumam aprīļa beigās nācās sākt kolektīvās atlaišanas procedūru. Tā kā patlaban jautājums par valsts atbalstu biodegvielas nozarei vēl nav izlemts, strādājošie tomēr nezaudē cerību un savāca parakstus - kopā 861, ar lūgumu valsts pirmajām personām atbalstīt vietējos ražotājus," norādīja Virbu pagasta iedzīvotāju pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!