Foto: DELFI

Mobilās lietotnes "Taxify" tarifu paaugstināšana Vecgada vakarā un jaungada naktī bijusi prettiesiska, portālu "Delfi" informēja Rīgas domes Satiksmes departamentā (RDSD).

Jau ziņots, ka ''Taxify'' brīdināja par paaugstinātā tarifa piemērošanu Vecgada vakarā un Jaungada naktī. Tiesa tika norādīts, ka tie atbildīs Rīgas domes (RD) saistošajos noteikumos noteiktajiem taksometru maksimālajiem tarifiem.

Svētkos gan izskanēja informācija, ka ''Taxify'' šajā laikā paaugstināja pārvadājumu pakalpojuma tarifus vairākas reizes pārsniedzot RD saistošajos noteikumos noteiktos maksimālos tarifus. Pamatīgu vētru tas sacēla tviterī, kur dažs lietotājs sūdzējās, ka tarifi pat četrkāršojušies.

"Jaungada naktī tūkstošiem cilvēku vēlas izsaukt taksometru vienlaicīgi, un pieprasījums šajā naktī var būt pat 14 reižu lielāks nekā ikdienā. Vecgada vakarā un Jaungada rītā visiem braucieniem tika piemērots tarifs: 2.13€ iekāpšana, 0.71€ kilometrs, 0.14€ minūte.

Saskaņā ar "Taxify" sniegto informāciju, Jaungada naktī pieprasījums bijis ievērojami lielāks, nekā tika paredzēts. ''Vairāki desmiti tūkstoši cilvēku Rīgas centrā vēlējās tikt mājās, bet aplikācijā nebija pieejams neviens auto. Lai būtu droši, ka visi, kuri to vēlas, var droši nokļūt mājās, un klientiem ir izvēles iespējas, Taxify laika periodā no pulksten 02.00 līdz 05.00 naktī izmantoja dinamiskās cenas aprēķinu algoritmu,'' informē uzņēmums. Tas esot darīts, lai motivētu aplikācijai pieslēgties vairāk vadītāju.

''Šo trīs stundu laikā, atbilstoši pieprasījumam, tarifi bija paaugstināti divas līdz piecas reizes attiecībā pret standarta tarifu. Aplikācija visiem klientiem uzrādīja faktisko tarifu vēl pirms taksometra izsaukšanas, kā arī klienti varēja aprēķināt brauciena gala summu, pirms izdarīt izvēli. Pateicoties paaugstinātajiem tarifiem, ''Taxify'' aplikācijā pieslēdzās vairāk vadītāju, nodrošinot drošu mājupceļu simtiem svinētāju šajās stundās," skaidroja uzņēmumā.

RDSD atgādina, ka pasažieru komercpārvadājumus ar taksometriem Rīgas pilsētas administratīvās teritorijas robežas ietvaros drīkst veikt tikai atbilstoši tarifiem, kas saskaņoti RD Pasažieru komercpārvadājumu licencēšanas komisijā un, kas atbilst 2011. gada 29. marta RD saistošajiem noteikumiem Nr.118 "Par maksimālo maksu (tarifiem) par pasažieru un bagāžas pārvadājumiem ar vieglo taksometru Rīgā".

Proti, atbilstoši šo noteikumu 1. punktam maksimālā maksa (tarifs) Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā pasažieru pārvadājumiem ar vieglo taksometru, ir: taksometra nolīgšanas tarifs – 2,13 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), attāluma tarifs – 0,71 eiro par kilometru, ieskaitot ar PVN, laika tarifs – 0,14 eiro par minūti, ieskaitot PVN. Augstākus tarifus, kā saistošajos noteikumos Nr.118 norādīts, nedrīkst piemērot.

Saskaroties ar situāciju, kad pasažierim tiek aprēķināta braukšanas maksa dubultā apmērā, vai pastāvot aizdomām par nesamērīgi augstu braukšanas maksu, pasažieris var nekavējoties saukt pašvaldības policiju, palūgt čeku un iesniegt to departamenta Kontroles dienestam pārbaudes veikšanai un iespējamās administratīvā pārkāpuma lietvedības uzsākšanai, kā arī atteikties no samaksas dubultā apmērā par sniegto pakalpojumu.

RDSD atgādina, ka ''Taxify'' ir tikai platforma, jeb tā saucamais "zvanu centrs mobilās lietotnes formā", kas "saved" pakalpojuma sniedzēju ar klientu. Pakalpojuma sniedzējs ir pats pārvadātājs un tam ir jāievēro tikai tie tarifi, kurus tam ir saskaņojusi iepriekš minētā Licencēšanas komisija.

Ja ''Taxify uzdod programmā strādājošajiem taksometru vadītājiem paaugstināt tarifus, kas pārsniedz viņu pārvadātāja licencē noteiktos, šoferi ir spiesti rīkoties pretlikumīgi. Pārvadātājs par šādu rīcību var saņemt administratīvo sodu līdz pat 700 eiro, kā arī var zaudēt licenci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!