Foto: Scanpix

Sakarā ar pašreizējo politisko situāciju Latvijā sarunas par sakaru kompāniju "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) un "Lattelecom" apvienošanu varētu atsākties pēc oktobra sākumā gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, prezentācijā Stokholmā bilda sakaru koncerna "TeliaSonera" Eiropas reģiona viceprezidents Roberts Andersons.

"TeliaSonera" viena no nākotnes darbības stratēģijām ir pilnīgas sakaru paketes nodrošināšana, kas sevī ietver gan fiksētās, gan arī mobilās komunikācijas. Šī mērķa sasniegšanai Latvijas tirgū uzņēmums neslēpj, ka ir ļoti ieinteresēts LMT un "Lattelecom" apvienošanā.

Tas ļautu ērtāk piegādāt arī dažādus multimediju satura pakalpojumus, kam ir daudz lielāka pievienotā vērtība nekā tradicionālajiem balss un īsziņu sakaru pakalpojumiem.
Tā kā abos no uzņēmumiem "TeliaSonera" ir tikai viens no akcionāriem, to apvienošanas nosacījumi, kā arī process pārrunājams ar Latvijas valdību.

Pašreizējās politiskās situācijas dēļ, ko Andersons skaidro ar priekšvēlēšanu laiku, pārrunas būtu atsākamas ne ātrāk kā pēc 12. Saeimas vēlēšanām, kas notiks 4.oktobrī.

Jau ziņots, ka "Lattelecom" valde un padome pagājušā gada vasaras beigās izvirzīja ideju par iespējamu apvienošanos ar LMT, lai pārtrauktu abu uzņēmumu vērtības samazināšanos un izmantotu pakalpojumu sniegšanas un administratīvo resursu sadarbības sinerģiju.

Šī ideja tagad apspriesta trīs tālaika ministru - ekonomikas ministra Daniela Pavļuta (RP), finanšu ministra Andra Vilka (V) un satiksmes ministra Anrija Matīsa (V) - darba grupā, kas sākotnēji dibināta, lai nodarbotos ar abu telekomunikāciju uzņēmumu privatizācijas jautājumu.

"Lattelecom" dibināts 1992.gadā kā valsts uzņēmums "Lattelekom". 1994.gadā tas pārtapa par SIA "Lattelekom" un par uzņēmuma īpašnieku (49%) kļuva Dānijā reģistrētais "Tilts Communication", kas tobrīd piederēja Somijas "Sonera", britu "Cable&Wireless" un Latvijas valstij (51%). 1998.gadā "Sonera" iegādājās "Cable&Wireless" daļas, un 2002.gadā "Sonera" apvienojās ar zviedru "Telia", veidojot tagadējo "Lattelecom" 49% līdzīpašnieku "TeliaSonera".

"Latvijas Mobilais telefons" (LMT) dibināts 1992.gadā kā pirmais mobilo sakaru operators valstī. 49% uzņēmuma pieder zviedru "TeliaSonera", 23% - "Lattelecom", 23% - Latvijas Valsts radio un televīzijas centram (LVRTC) un 5% - Latvijas valstij.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!