Foto: Publicitātes foto/"Fazer Latvija"

2022. gada augustā, salīdzinot ar 2021. gada augustu, rūpniecības produkcijas apjoms Latvijā pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājies par 0,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie dati.

Produkcijas apjoms apstrādes rūpniecībā samazinājās par 2,6%, bet pieaugums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 6,2% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 20,2% (būtiski palielinoties koģenerācijas stacijās saražotās elektroenerģijas apjomam un gāzes piegādei patērētājiem).

Šī gada augustā no kopumā 22 apstrādes rūpniecības nozarēm produkcijas izlaides samazinājumu Latvijā uzrādīja 13 nozares, tai skaitā divas no trim pēc īpatsvara lielākās – koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošana un pārtikas produktu ražošana (kritums attiecīgi par 8,8% un 3,7%). Ražošanas apjoma kritums, salīdzinot ar pagājušā gada atbilstošo mēnesi, bija ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā – par 31,9%, iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā – par 21,5% un datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 14,2%.

Savukārt produkcijas izlaide pieauga dzērienu ražošanā – par 27,5%, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā – par 17,5%, tekstilizstrādājumu ražošanā – par 14,0% un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas – par 8,5%.

Rūpniecības produkcija tiek aprēķināta, summējot konkrētā mēnesī pārdoto pašražoto produkciju un sniegtos rūpnieciskos pakalpojumus ar gatavās produkcijas krājumu un nepabeigto ražojumu izmaiņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!