Foto: DELFI

Saeima lēmusi, ka no 7. maija pastiprinātos drošības apstākļos tiek atļauts atsākt sniegt sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus klātienē ārtelpās. Restorānu un kafejnīcu īpašnieki atzīmē, ka ziema nav bijusi viegla viņu biznesam, tomēr uz vasaras sezonu raugās cerīgi un jau vairākas dienas iekārto terases, domājot gan par distances ievērošanu, gan patīkamu un drošu atpūtu. "Delfi" aptaujātie restorānu un kafejnīcu īpašnieki gan pauda arī neizpratni, kāpēc noteikumu pieņemšana bijusi jānovilcina līdz pēdējam brīdim, tomēr sola ievērot visus noteiktos ierobežojumus.

Īpašas bažas vairāki restorānu īpašnieki izteica par ideju aizliegt terašu apmeklētājiem pārdot alkoholu, spriežot, ka to būtu arī ļoti grūti kontrolēt. Šis Veselības ministrijas ierosinājums neguva arī valdības atbalstu, un no 7. maija terasēs varēs iegādāties gan ēdienus, gan alkoholiskos dzērienus un tos baudīt turpat uz vietas.

Jautāti, kādi sagatavošanās darbi veikti, lai piektdienā atvērtu terases, restorānu īpašnieki min papildu galdiņu skaitu, bet atsevišķi uzņēmēji, raugoties optimistiski nākotnē, pieņēmuši darbā arī papildu viesmīļus. "Visu stāvlaukumu esam pārveidojuši. Plānojam papildu kādus 10 galdiņus, atkarībā no ierobežojumiem. Plānojam pieņemt vēl divus viesmīļus uz jūnija mēnesi," stāsta Ragaciema zivju restorāna "Bermudas" saimniece Airita Mūrniece.

Arī restorāna "Andalūzijas suns" īpašnieks Māris Kreilis stāsta, ka šovasar terasē paredzēts lielāks galdiņu skaits, kur varētu apkalpot pat 120 klientus vienlaicīgi, jo kaimiņos esošā viesnīca "Bergs" šovasar neplānojot strādāt, tāpēc izdevies āra terasi paplašināt. "Pašlaik strādājam, lai izvietotu galdiņus, starp tiem novietojam puķu podus, kas nodrošinās distances funkciju. Mēs gatavojāmies tiem noteikumiem, kas jau bija pieņemti līdz šīsdienas valdības sēdei. Ceram, ka laikapstākļi būs labvēlīgi, bet Lietuvas pieredze rāda, ka laikapstākļi nav noteicošais lielai apmeklētāju plūsmai jau pirmajā dienā."

Savukārt restorānā "Ribas" stāsta, ka, gatavojoties jaunajai sezonai, galdiņi pirmo reizi šovasar pieskrūvēti pie grīdas, lai apmeklētāji tos nevarētu izgrūstīt un tiešām tiktu ievērota distance divi metri.

Foto: DELFI

Jautāts, vai pieņemti arī jauni viesmīļi, "Andalūzijas suņa" saimnieks teic, ka vēl ir piesardzīgs un viss atkarīgs no tā, vai šovasar varēs ceļot un kādi būs ierobežojumi, tas noteiks, kāda būs sezona. "Vēl nesākam ar pilnu jaudu strādāt, un diemžēl daļa darbinieku vēl paliek dīkstāvē. Likums, atkal jau muļķīgi, aizliedz pieņemt jaunus darbiniekus, pretējā gadījumā esošie zaudē dīkstāves pabalstu, neatkarīgi no tā, kurā sadaļā viņš strādā - vai tas ir pavārs, vai viesmīlis. Ja man vajag viesmīli, tad pavārs zaudē savu pabalstu. Man pagaidām pietiek ar esošo personālu. Esošie ir tā nogribējušies strādāt, ka viņi man visu laiku prasa, kad atsāksim strādāt, jau kuro reizi pucējam visus stūrus," saka Kreilis.

Lai arī interese no apmeklētājiem bijusi liela jau pirms valdības galīgā lēmuma, rezervācijas gan neviens no aptaujātajiem uzņēmējiem pašlaik vēl neveic, stāstot, ka nevar atļauties turēt tukšus galdiņus, lai sagaidītu apmeklētājus, kas, piemēram, kavējas, tāpēc tikšot ievērots princips "kas pirmais brauc, pirmais dabūs galdiņu".

Varēs strādāt līdz pulksten 21

Ministru kabineta ārkārtas sēdē 6. maijā nolemts pastiprināt iepriekš noteiktos nosacījumus sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai klātienē ārtelpās.

"Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi, kas vairāku mēnešu garumā bija spiesti atrasties dīkstāvē vai piedāvāt tikai ierobežotus pakalpojumus, ļoti pacietīgi gaidījuši šo lēmumu ļaut atkal strādāt. Kopā ar nozari jau savlaicīgi izstrādājām regulējumu, lai kontrolētā vidē, atbilstoši epidemioloģiskai situācijai, varētu pamazām atsākt darbu. Pirmais solis ir sperts - ēdināšanas pakalpojumi klātienē āra terasēs būs pieejami! Vienlaikus, šis lēmums arī novērš sabiedrības neizpratni par izveidojušos nejēdzību, proti – ja ģimene pie viena galda pusdieno mājās, kāpēc, iestājoties siltākam laikam, tā nevar paēst pusdienas kafejnīcas āra terasē? Vai ja divas mājsaimniecības drīkst satikties brīvā dabā, tad kāpēc gan tās nedrīkst arī paēst kopā pie viena galda?" uzsver ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA).

Sniedzot sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus klātienē ārtelpās, pakalpojuma sniedzējam jāievēro šādi nosacījumi:

• pie viena galdiņa atrodas ne vairāk kā četras pilngadīgas personas, neskaitot nepilngadīgus bērnus (t.i. līdz 18 gadu vecumam), ne vairāk kā no divām mājsaimniecībām, taču ne vairāk kā 10 personas kopā (t.i. pieaugušie un bērni);
• tiek nodrošināts vismaz divu metru attālums starp pie dažādiem galdiņiem sēdošajām personām, ja starp galdiņiem nav izveidota norobežojoša siena;
• galda piederumus, trauku komplektus un salvetes katram apmeklētājam izsniedz individuāli;
• pēc katras ēdienreizes (katra apmeklētāja) galdiņus dezinficē;
• sabiedriskās ēdināšanas vietā darbinieki un apmeklētāji lieto mutes un deguna aizsegus uzturēšanās laikā, izņemot laikā, kad sēž pie galda.

Lai novērstu cilvēku pastiprinātu pulcēšanos sabiedriskās ēdināšanas vietās vēlās vakara stundās, tiek noteikts ierobežojums sabiedriskās ēdināšanas vietu darba laikam klātienē ārtelpās – darbu sāk ne agrāk kā pulksten 6 un beidz ne vēlāk kā pulksten 21. Sabiedriskās ēdināšanas vietas pēc plkst. 21.00 drīkst izsniegt ēdienu tikai līdzņemšanai.

Vienlaikus, līdzīgi kā tirdzniecības vietās, arī sabiedriskās ēdināšanas vietās ir jābūt noteiktai atbildīgajai personai, kas organizē noteikto epidemioloģisko drošības pasākumu īstenošanu. Atbildīgajai personai pastāvīgi jāatrodas sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniegšanas vietā tā darbības laikā; pēc uzraudzības un kontroles iestādes amatpersonas pieprasījuma jāsniedz nepieciešamo informāciju par epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanu sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma vietā; kā arī objektīvi pārbaudāmā veidā jāidentificē un jānorāda kontroles laikā sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniegšanas vietā esošo apmeklētāju skaitu.

Tāpat apmeklētājiem redzamās vietās (vismaz pie ieejas un kases) jābūt izvietotai skaidri salasāmai publiski pieejamai informācijai, tai skaitā svešvalodās, par maksimāli pieļaujamo personu skaitu, kas vienlaikus var atrasties pakalpojuma sniegšanas vietā, atbildīgās personas kontaktinformācijai, un pašvaldības policijas kontaktinformācijai.

Jau ziņots, ka 29.aprīlī valdošās koalīcijas pārstāvji Saeimā ignorēja valdības lēmumu divas nedēļas nepārskatīt Covid-19 ierobežojumus un lēma atļaut strādāt ēdinātāju terasēm no 7.maija. Saeima šādu lēmumu pieņēma, neņemot vērā iepriekš valdībā panākto vienošanos - nepārskatīt ierobežojumus līdz 11.maijam. Bažas par Saeimas lēmumu ceturtdien pauda arī premjers Krišjānis Kariņš (JV).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!