Foto: F64

Termiņuzturēšanas atļauju (TUA) iegūšanas sliekšņa pazemināšana var radīt ilgtermiņa nacionālās drošības riskus, uzskata aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Pircēju skaita samazinājumam TUA programmas ietvaros ir objektīvs iemesls – Krievijas un tās ekonomikas ietekmē esošo valstu pilsoņu pirktspējas ļoti straujš kritums, viņš skaidro. Atbilstoši prognozēm, kaimiņvalsts ekonomikā turpināsies lejupslīde un pirktspēja kritīsies arī tuvākajos gados. Sekojot pašreizējai loģikai, lai noturēto konkrēto tirgus segmentu pašreizējā līmenī, katru gadu būs jāpiemēro arvien jaunas „cenu atlaides”, pamato Aizsardzības ministrija.

Vējonis atgādina, ka Drošības policija ir atzinusi, ka kapacitāte pārbaudīt liela apjoma datus par ārvalstu pilsoņiem ir ierobežota, tai skaitā arī tādēļ, ka Latvijas Drošības policijai ir pieejama tikai starptautisko drošības iestāžu, ES un citu valstu, ar kurām noslēgti līgumi par sadarbību, informācijas resursi.

Ministra viedoklis ir, ka šobrīd diskusijai būtu jākoncentrējas ap Eiropas Savienības kohēzijas finansējuma 4,51 miljarda eiro apmērā ieguldījumu Latvijas tautsaimniecībā. Lai gan līgums par 2014.-2020.gadu periodu ir parakstīts jau 2014.gada 26.jūnijā, reāla darbība joprojām nav uzsākta. Šāda apjoma finanšu resursu pārdomāts un mērķtiecīgs ieguldījums ilgtermiņā nodrošinātu stabilu ekonomikas attīstību, labklājības pieaugumu un garantētu nacionālo drošību.

Vienlaikus būtu svarīgi atsākt darbu pie investīciju risku izvērtēšanas nacionālā līmeni – to pierāda konkrēti gadījumi ar Krievijas investoru uzsāktiem un spēji pārtrauktiem projektiem. Šādai izvērtēšanai ir jānotiek Ministru kabineta vai vismaz atbildīgo ministriju līmenī, jo pašvaldībām nav nepieciešamo resursu, lai izvērtētu iespējamos riskus un ietekmi.

Kā vēstīts, minimālo nekustamā īpašuma iegādes slieksni termiņuzturēšanās atļauju (TUA) pieprasīšanai varētu samazināt līdz 180 tūkstošiem eiro Rīgā un Jūrmalā, bet ārpus tām - līdz 90 tūkstošiem eiro, rosina nekustamā īpašuma nozare.

Pašlaik minimālais īpašuma slieksnis visā Latvijā noteikts 250 tūkstošu eiro apmērā.

No 2014.gada 1.septembra minimālā vērtība nekustamo īpašumu pircējiem, lai tie varētu pretendēt uz termiņuzturēšanās atļauju uz laiku līdz pieciem gadiem, ir 250 tūkstoši eiro. Iepriekš termiņuzturēšanās atļauju varēja saņemt, iegādājoties vienu vai vairākus īpašumus 142,3 tūkstošu eiro apmērā Rīgā vai 71,15 tūkstošu eiro apmērā ārpus Rīgas reģiona un republikas pilsētām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!