Foto: F64

Telekomunikāciju uzņēmums "Tet" vērsies pie Valsts drošības dienesta, Finanšu izlūkošanas dienesta, kā arī Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes, aicinot viest skaidrību par to, kas ir patiesais kanālu "Pirmais Baltijas Kanāls", "NTV Mir Baltic", Ren TV Baltic", "Kinokomedija" un "Kinomiks" izplatīšanas tiesību turētājs Latvijā, kā arī izvērtēt, vai likuma izpratnē ir pieļaujama līgumu slēgšana ar konkrēto kanālu pārstāvjiem.

Saistībā ar neskaidrību par TV kanālu pārstāvības tiesībām un bažām par sankciju režīma apiešanu vai neievērošanu, "Tet" 2021. gada 31.janvāra naktī pārtraucis translēt kanālu "Pirmais Baltijas Kanāls", "NTV Mir Baltic", Ren TV Baltic", "Kinokomedija" un "Kinomiks" saturu.

"Tet" vēstulē aicina, pirmkārt, izvērtēt SIA "TEM LV" un SIA "FoxVision" iespējamo darījumu par retranslācijas un kanālu izplatīšanas tiesību nodošanu (ja šāds darījums ir noticis) no Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma, kā arī no starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likuma prasību viedokļa, kā arī mudina noskaidrot, kas ir patiesais šo TV kanālu izplatītājs Latvijas Republikā, tādējādi noskaidrojot tostarp, vai NEPLP retranslējamo kanālu sarakstā iekļautā informācija ir patiesībai uz šo brīdi atbilstoša.

"Tet" arī aicina noskaidrot, vai ir pieļaujama retranslācijas līgumu slēgšana par augstākminēto kanālu apraidi ar SIA "FoxVision", ņemot vērā par uzņēmumu zināmos faktus, noskaidrot, vai šos kanālus retranslējošo maksas TV pakalpojumu sniedzēju rīcībā ir visa nepieciešamā informācija, kuras iegūšanu pieprasa piemērojamie normatīvie akti, un noskaidrot, vai maksājot kanālu izplatītājam licences maksu par kanālu retranslāciju, saņemtie finanšu līdzekļi netiek nodoti / nenonāk tādu juridisku vai fizisku personu rīcībā, kuras ir Latvijas Republikas, Eiropas Savienības vai Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalsts noteikto sankciju subjekti.

"Tet" aicina izvērtēt informāciju par juridiskajām un fiziskajām personām, kurām kanālu izplatītājs pārskaita finanšu līdzekļus par licences līguma ietvaros veiktu TV kanālu retranslāciju, norādot visu finansējuma saņēmēju (TV kanālu un satura veidotāju) īpašnieku ķēdi un patiesā labuma guvējus, un pieņemt atbilstošus, visiem tirgus dalībniekiem saistošus lēmumus.

"Gan vairākkārt pagājušajā gadā, gan šodien esam vērsušies pie augstāk norādītajām institūcijām un tiesībsargājošām iestādēm ar mērķi panākt, ka tiesību akti tiek ievēroti pēc būtības, kā arī veicināt ētiskas uzņēmējdarbības praksi Latvijā. Mūsu rīcībā esošā informācija jeb, precīzāk, tās trūkums, liecina par necaurspīdīgu biznesa praksi, kas nav pieņemama, nesaskan ar "Tet" vērtībām un nostāda mūs situācijā, kad nevaram būt pārliecināti par darījuma noslēgšanas atbilstību piemērojamiem normatīvajiem aktiem. Uzskatām, ka mums kā tirgus līderim ir jāvērš konkrēto iestāžu uzmanību, aicinot izvērtēt, kas ir patiesais norādīto kanālu izplatīšanas tiesību turētājs Latvijā, atbilstoši normatīvajiem aktiem un ētiskai komerciālai praksei. Aicinām Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi sadarbībā ar tiesībsargājošām iestādēm pēc iespējas ātrāk izvērtēt konkrēto situāciju un rast skaidrību, radot vienlīdzīgus tirgus nosacījumus visiem tirgus dalībniekiem," komentē "Tet" valdes priekšsēdētājs Uldis Tatarčuks.

"Tet" norāda, ka satura jautājumi ir medijus un TV kanālus uzraugošo iestāžu kompetencē un pārziņā. Kamēr kanāliem ir spēkā esoša NEPLP apraides vai retranslācijas atļauja, jebkurš TV operators ir tiesīgs paļauties, ka atbildīgās institūcijas ir izvērtējušas kanālu saturu un atzinušas to par atbilstošu likumiem un nacionālās drošības interesēm.

Starp "Tet" un "TEM" 2020. gada 10. janvārī noslēgts TV kanālu retranslācijas licences līgums, atbilstoši kuram "TEM" nodrošināja "Tet" licenci retranslēt TV kanālus "Pirmais Baltijas Kanāls", "REN TV Baltic", "NTV Mir Baltic", "Kinokomedija", kā arī paredzēja īpašus nosacījumus attiecībā uz iespēju pievienot retranslējamo TV kanālu sarakstam "Kinomiks" un "Dom Kino" (Baltijas versiju, ar priekšnosacījumu, ka NEPLP atļautu šī TV kanāla izplatīšanu). Līguma termiņš beidzās 2021.gada 31.janvārī.

"Tet" informē: "Kā liecina publiski pieejamā informācija, saistībā ar iespējamo starptautisko sankciju pārkāpšanu ir celta apsūdzība juridiskajām personām – SIA "Baltijas mediju alianse", ar "BMA" saistītajam Lielbritānijā reģistrētajam uzņēmumam "Baltic Media Alliance Ltd", kā arī "BMA" īpašniekiem un saistītām personām."

Izvērtējot jautājumu par saskaņā ar licences līgumu retranslējamo TV kanālu turpmāko retranslēšanu pēc 2021. gada 31. janvāra, "Tet" veicis saraksti ar "TEM", lai pārliecinātos par kanālu izplatītāja pilnvarām, kā arī par to, ka licences līguma ietvaros no "Tet" saņemtie finanšu līdzekļi nenonāk tādu juridisku vai fizisku personu rīcībā, kuras ir Latvijas Republikas, Eiropas Savienības vai Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalsts noteikto sankciju subjekti, kā arī, lai saņemtu informāciju par juridiskajām un fiziskajām personām, kurām "TEM" pārskaita "Tet" samaksātos finanšu līdzekļus par licences līguma ietvaros veikto TV kanālu retranslāciju, norādot visu finansējuma saņēmēju (TV kanālu un satura veidotāju) īpašnieku ķēdi un patiesā labuma guvējus.

Saņemtā informācija bijusi pretrunīga un saturējusi potenciāli aizdomīga darījuma pazīmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!