Latvija ir labāk sagatavota dalībai Eiropas Savienībā (ES) nekā Igaunija, kas ir starp sešām sarunas sākušajām kandidātvalstīm, turklāt ekonomisko kritēriju ziņā Latvijai ir labākas pozīcijas nekā Grieķijai, kas jau ir ES dalībvalsts.
Par to liecina auditorfirmas “PriceWaterhouseCoopers” aprēķinātais ekonomisko kritēriju barometrs, kas publicēts žurnāla “The Economist” jaunākajā numurā.

Barometrā izvērtēta valstu gatavība pievienoties ES, salīdzinot 20 dažādus makroekonomiskās stabilitātes, ekonomiskās struktūras, eirointegrācijas un ekonomiskās struktūras rādītājus, ziņo BNS.

Pēc vērtējuma skalas no nulles līdz trīs Latvija ieguvusi nedaudz vairāk par vienu punktu, apsteidzot Igauniju un arī ES dalībvalsti Grieķiju, kuras reitings ir nedaudz zem viena punkta. Lietuvas gatavība iestājai ES novērtēta ar 0,3 punktiem. Lietuva apsteidz tikai Turciju, kurai piešķirti 0,2 punkti, un Bulgāriju, kuras gatavība dalībai ES ir tuva nullei. Par visvairāk sagatavoto kandidātvalsti dalībai ES auditorfirma uzskata Slovēniju, tai piešķirts 1,6 punkti.

Pēc ekonomiskajiem kritērijiem Slovēnija, Čehija, Polija un Kipra vairāk atbilst dalībai ES nekā Itālija, kas ir viena no Eiropas Kopienas dibinātājām.

Visaugstāko vērtējumu starp ES pašreizējām dalībvalstīm saņēmusi Beļģija, tai piešķirti 2,6 punkti.

“The Economist” norāda, ka minētajam barometram ir ierobežots izmantojums. “Ja pievienošanās ES būtu tikai statistikas jautājums, uzvarētāji būtu skaidri. Ekonomikā netiek daudz runāts par ģeopolitisko pievilcību, kas no visiem raksturlielumiem ir visbūtiskākā,” raksta ietekmīgais britu nedēļas izdevums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!