Foto: DELFI
Saldus novada pašvaldība no uzņēmuma „Ceļu, tiltu būvnieks” vēlas piedzīt 862 000 latus saistībā ar uzņēmuma atkāpšanos no pilsētas Robežu ielas rekonstrukcijas darbiem. Šīs summas piedziņai Kurzemes apgabaltiesa apķīlājusi uzņēmuma kontus un tā nodrošinājusi pašvaldības prasību.

Uzņēmums uzskata, ka tiesas lēmums pieņemts, balstoties uz pašvaldības nekompetenci un apzināti sagrozītiem faktiem un šādi ir paralizēta uzņēmuma darbība un apdraudētas vairāk nekā 200 darbavietas.

„Ceļu, tiltu būvnieks" valdes priekšsēdētājs Gatis Zvirbulis portālam "Delfi" norādīja, ka šis ir bezprecedenta gadījums, kad "valsts pašvaldības personā apzināti vēlas iznīcināt stabilu un augošu uzņēmumu, kas ir viens no lielākajiem nodokļu maksātājiem un 14 gadu garumā godprātīgi pildījis savas saistības gan pret valsti, gan klientiem un uzņēmuma darbiniekiem".

Uzņēmumā skaidro, ka civiltiesiskās prasības pamatā ir „Ceļu, tiltu būvnieks" atkāpšanās no līguma izpildes par Robežu ielas rekonstrukciju Saldus pilsētas teritorijā.

Pēc līguma noslēgšanas 2010.gadā uzņēmums sāka rekonstrukcijas darbus, taču pēc vairākkārtējām projekta izmaiņām no Saldus novada pašvaldības puses, kā arī nespējas vienoties par papildus darbu pozīcijām, laika grafiku un izmaksu sadārdzinājumu, kompānija pieņēma lēmumu par atkāpšanos no līguma.

Objekta būvniecības riski bija apdrošināti AAS „Ergo", kas pēc gadījuma izvērtēšanas atzinusi, ka „pēc būvniecības darbu uzsākšanas tika konstatētas būtiskas kļūdas un nepilnības būvprojektā un [..] būvniecības līguma izbeigšanu izraisīja Saldus novada pašvaldības vienpusēja būvprojekta dokumentācijas grozīšana un līguma nepildīšana", atsakot izmaksāt apdrošināšanas atlīdzību Saldus novada pašvaldības zaudējumu pieteikumam.

Zvirbulis uzsver, ka kompānija neapstrīd pašvaldības tiesības risināt strīdu juridiskā ceļā, taču nepieņemama ir neadekvāta apjoma naudas līdzekļu apķīlāšana, kas balstīta uz domes priekšsēdētājas Indras Rassas maldinoši sniegtajām ziņām par „Ceļu, tiltu būvnieks" it kā slikto finansiālo stāvokli, kas bijis pamats tiesas lēmumam nodrošināt pašvaldības prasību.

„Kompānijas pamatlīdzekļu kopējā vērtība pārsniedz 3 miljonu latu, bez kredītiem, apķīlājumiem vai cita veida apgrūtinājumiem," uzsver uzņēmuma pārstāvis, piebilstot, ka 2011.gadā pieauguši ražošanas apjomi, finanšu apgrozījums un peļņa, kas pēc nodokļu nomaksas pārsniedza 1 miljonu latu. Un arī šogad neto darījumu vērtība sastāda ap 7 miljoniem latu.

Kontu apķīlāšana liedz uzņēmumam veikt saimniecisko darbību, tostarp, norēķināties par materiālu piegādēm, izmaksāt algas un veikt nodokļu nomaksu valstij, kas, savukārt liedz uzņēmumam piedalīties būvniecības iepirkumos.

"Sekas ir lavīnveidīgas, un to apzinās jebkurš racionāli domājošs cilvēks. No vienas puses, valsts runā par 'ekonomisko izrāvienu', bet no otras puses, vieglu roku bez iedziļināšanās un faktu pārbaudes iznīcina uzņēmējus. Un dara to atkārtoti - vēl nesen dienaskārtībā bija "IKI" un "Cento" operatora „Palink" maksātnespējas lieta ar nesamērīgu tiesas spriedumu pēc vienas privātpersonas pieteikuma," uzskata Zvirbulis.

„Ceļu, tiltu būvnieks" ir iesniedzis pieteikumu Kurzemes apgabaltiesai par piemērotā prasības nodrošinājuma atcelšanu. Paredzēts, ka pieteikumu tiesa skatīs 12.decembrī.

Uzņēmums „Ceļu, tiltu būvnieks" ir dibināts 1998.gadā un tas darbojas būvniecības un asfaltbetona ražošanas jomās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!