Foto: AFP/Scanpix
Augstākās tiesas (AT) Senāts ir apstiprinājis Konkurences padomes (KP) 2009.gada oktobra beigās pieņemto lēmumu, ar kuru par aizliegtu vienošanos pieciem "Samsung" sadzīves tehnikas tirgotājiem piemērots vairāku miljonu latu liels sods, portālu "Delfi" informēja KP pārstāve Inita Kabanova.

Līdz ar to KP lēmums sadzīves tehnikas tirgotāju karteļa lietā ir atzīts par tiesisku un pamatotu, un tas vairs nav pārsūdzams, teica padomes pārstāve.

Viņa sacīja, ka KP pieciem uzņēmumiem sākotnēji prasīja soda naudā samaksāt kopumā 6 622 635 latu. No tiem 4 099 942,75 latu liels sods piemērots SIA "Samsung Electronics Baltics", 1 442 524,54 latu - SIA "RD Elektroniks", 541 920,38 latu - SIA "Elkor Trade", 270 718,07 latu - SIA "Rota un K" un 267 529,53 lati - SIA "Proks".

Sākotnēji visi pieci "Samsung" sadzīves tehnikas tirgotāji pārsūdzēja KP lēmumu, bet ar diviem tiesvedība tika izbeigta pēc administratīvajiem līgumiem.

"Samsung Electronics Baltics" un "Proks" savu vainu KP konstatētajos pārkāpumos atzina, līdz ar to viņiem soda naudas apmērs samazināts. "Samsung Electronics Baltics" soda naudā bija jāsamaksā 2 459 965,65 lati, kas jau ir samaksāti. "Proks" soda naudā jāsamaksā 152 224,30 lati, kas tiek maksāti pa daļām pēc noteikta maksājumu grafika.

Savukārt SIA "Rota un K" beigusi pastāvēt kā juridiska persona, un šajā gadījumā nebija iespējas pieteikt kreditora prasījumu.

Toties "RD Elektroniks" (tagad SIA "GP 2011") un "Elkor Trade" (tagad SIA "Fosneks") šobrīd ir atzītas par maksātnespējīgajām, taču tām piemērotais naudas sods tik un tā jāsamaksā pilnā apmērā - attiecīgi 1 442 524,54 lati un 541 920,38 lati, norāda KP pārstāve. Viņa saka, ka nedz uzņēmuma nosaukuma, nedz statusa maiņa neatceļ uzņēmuma atbildību un pienākumu samaksāt uzlikto sodu. KP ir iesniegusi kreditora prasījumus lēmumā piemērotā naudas soda apmērā.

Kopumā KP samazinātajā soda naudā par aizliegto vienošanos cer iekasēt 4 867 352,94 latus, teica Kabanova.

Viņa saka, ka KP 2009.gada rudenī pieņemtais lēmums par aizliegtu vienošanos stājies spēkā līdz ar šīs otrdienas Augstākās tiesas Senāta lēmumu, pēc kura atteikums ierosināt kasācijas tiesvedību vairs nav pārsūdzams. Administratīvās apgabaltiesa 2011.gada maijā pieņēma spriedumu, ar kuru KP lēmums atzīts par tiesisku un pamatotu.

KP pārstāve norāda, ka šis ir pirmais pēc tiesvedības galīgā spēkā stājies KP lēmums, kurā līdztekus Latvijas Konkurences likuma pārkāpumiem lemts arī par Līguma par Eiropas Savienības darbību 101.panta pārkāpumu jeb par aizliegtu vienošanos, kas ietekmē pārrobežu tirdzniecību.

Jau ziņots, ka KP 2009.gadā konstatēja aizliegtu vienošanos starp pieciem uzņēmumiem, kas izplata "Samsung Electronics Co" ražoto tehniku. Par pārkāpumu piemērots rekordliels naudas sods - kopumā 6 622 635 lati. Lielākais sods tika piemērots "Samsung Electronics Baltics".

KP lēmums tika pārsūdzēts tiesā, taču daļa uzņēmumu vēlāk izrādīja interesi noslēgt administratīvo līgumu ar padomi.

"Samsung Electronics Baltics" prezidents Sanho Džo pēc KP lēmuma pauda viedokli, ka Latvijas konkurences uzrauga secinātais par "Samsung" tehnikas tirgotāju karteli ir nepamatots, taču tā pierādīšana prasītu pārāk ilgu laiku. Līdz ar to uzņēmums piekritis administratīvajam līgumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!