Foto: LETA

Administratīvā apgabaltiesa šā gada 3. aprīlī pieņēma spriedumu noraidīt būvmateriālu tirgotāja SIA "Depo DIY" pieteikumu par Konkurences padomes (KP) 2017. gada lēmuma atcelšanu, tādējādi šajā tiesu instancē noslēdzot tiesvedību sēriju ar visiem konkrētajā konkurences pārkāpumā iesaistītajiem uzņēmumiem un pilnībā atstājot spēkā iestādes pieņemto lēmumu. KP šajā lēmumā konstatēja aizliegtu vienošanos starp diviem būvmateriālu ražotājiem un četriem tirgotājiem par ilgstošu būvmateriālu cenu noteikšanu veikalu plauktos, informē KP. Savukārt "Depo" uzskata, ka spriedums nav pamatots un iesniegs kasācijas sūdzību Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamentam.

Lietas izpētes laikā KP vērtēja būvmateriālu ražotāju SIA "Knauf" un SIA "Norgips" un četru lielāko būvmateriālu mazumtirgotāju – SIA "Depo DIY", AS "Kesko Senukai Latvia", SIA "Tirdzniecības nams "Kurši"" un SIA "Krūza" – vienošanos, ilgstošā periodā veicot minimālā tālākpārdošanas cenu līmeņa un noteikta cenu līmeņa fiksēšanu SIA "Knauf" un SIA "Norgips" izplatītajai produkcijai. KP 2017. gada lēmumā konstatēja, ka vienošanās izpaudās gan vertikālu ierobežojumu formā starp SIA "Knauf" un SIA "Norgips" un mazumtirgotājiem, gan arī kā horizontālas karteļa vienošanās – mazumtirgotājiem panākot kopīgu sapratni un saskaņotu rīcību par vienotiem darbības principiem un savstarpēju kontroli vienošanās īstenošanā attiecībā uz SIA "Knauf" un SIA "Norgips" precēm. Aizliegtas vienošanās sekmīgai īstenošanai tās dalībnieki izmantoja savstarpējās kontroles un motivēšanas instrumentus.

KP lēmumā konstatēja, ka starp mazumtirgotājiem visaktīvāk tālākpārdošanas cenu kontrolē iesaistījās tieši "Depo DIY", kas ne tikai veica aktīvu pārējo mazumtirgotāju cenu disciplīnas uzraudzību, bet arī visaktīvāk ietekmēja tālākpārdošanas cenu līmeņa veidošanos. Par konkurences kropļošanu KP uzņēmumam "Depo DIY" starp aizliegtās vienošanās dalībniekiem piemēroja bargāko naudas sodu – 3 718 323 eiro.

"Tiesa spriedumos veica detalizētu un visaptverošu tiesvedības lietās esošo pierādījumu un tās dalībnieku savstarpējās komunikācijas analīzi, kas pietiekami atklāja "Depo DIY" mērķi mazināt konkurenci tirgū. Tiesa apstiprināja, ka kartelis konstatējams arī gadījumos, kad tieši kontakti starp konkurentiem nav veidojušies, tiem savu darbību savstarpēji koordinējot tirgū caur trešo personu, konkrētajā gadījumā, caur piegādātāju," norāda KP Juridiskā departamenta direktors Valentīns Hitrovs.

KP 2017. gada lēmumu Administratīvajā apgabaltiesā pārsūdzēja trīs pārkāpēji – "Depo DIY", "Kesko Senukai Latvia" un "Tirdzniecības nams "Kurši"". Administratīvā apgabaltiesa š. g. 17. februārī pieņēma spriedumu noraidīt "Kesko Senukai Latvia" un "Tirdzniecības nams "Kurši"" pieteikumus. KP lēmums attiecībā uz "Kesko Senukai Latvia" ir stājies spēkā, jo tirgus dalībnieks lēma nepārsūdzēt uzņēmumam nelabvēlīgo tiesas spriedumu. Savukārt "Tirdzniecības nams "Kurši"" spriedumu pārsūdzējis nākamajā tiesu instancē.

"Depo" uzsver, ka nekad ne ar vienu nav vienojies par mazumtirdzniecības cenu noteikšanu, jo tas ir pretrunā ar uzņēmuma darbības pamatprincipiem un zemu cenu politiku. Tieši pretēji, kopš darbības pirmsākumiem "Depo" ir saskāries ar konkurentu un daļas piegādātāju centieniem izslēgt uzņēmumu no tirgus, kas izpaudās kā sadarbības izbeigšana un nepamatotu prasību izvirzīšanas piegādātājiem, kas sadarbojās ar uzņēmumu.

"Depo" procesa laikā KP kategoriski nepiekrita iestādes nepamatotajiem, nepierādītajiem un, ignorējot kontekstu un būtību, izvirzītajiem apgalvojumiem par uzņēmuma rīcību. Neskatoties uz "Depo" sniegtajiem skaidrojumiem par ekonomisko situāciju un uzņēmuma rīcību kontekstā ar to, KP "Depo" piemēroja naudas sodu 3 718 323 eiro apmērā. Attiecīgi "Depo" 2017. gada 3. novembrī pārsūdzēja KP 2017. gada 31. augusta lēmumu daļā par "Depo" Administratīvajā apgabaltiesā. Pieteikumus par KP lēmuma atcelšanu iesniedza arī "Kurši" un "Kesko Senukai Latvia".

Tiesas procesa gaitā "Depo" sniedza tiesai detalizētu skaidrojumu par būvmateriālu tirdzniecību periodā no 2005. līdz 2014. gadam, skaidrojot arī savas darbības pamatprincipus un zemo cenu politiku un tādējādi atspēkojot KP izvirzītos apgalvojumus, ka uzņēmums ir noteicis mazumtirdzniecības cenas atbilstoši "Knauf" un "Norgips" norādēm un pierādot, ka "Depo" ir rīkojies atbilstoši savai zemo cenu politikai. "Depo" skaidroja un pamatoja atšķirības starp uzņēmuma un pārējiem lietā iesaistītajiem tirgus dalībniekiem, norādot uz to, ka jebkādas aizliegtas vienošanās par mazumtirdzniecības cenu noteikšanu ir pretrunā ar uzņēmuma darbības pamatprincipu vienmēr piedāvāt pircējam zemāko cenu.

"Depo" arī sniedza tiesai skaidrojumu par katru KP vērtēto uzņēmuma elektroniskā pasta saraksti, paskaidrojot tās kontekstu un norādot, ka "Depo" ar "Knauf" vienmēr ir risinājis sarunas par iespējami zemāku iepirkuma cenu iegūšanu, lai tādējādi šī zīmola produkciju varētu piedāvāt pircējiem par zemāko cenu. Tāpat "Depo", balstoties uz pierādījumiem, demonstrēja, ka visas "Knauf" prasības par mazumtirdzniecības cenu ievērošanu ir bijušas vienpusējas, un "Depo" nekad nav tās ievērojis. 2010. gada pavasarī "Knauf" to ir nepārprotami atzinis, gatavojot vēstuli "Depo" par to, ka tiks pārtraukta sadarbība, ja "Depo" nemainīs savu cenu politiku.

Uzņēmums norāda, ka "Depo" sniedza tiesai arī informāciju par faktiskajiem zaudējumiem no "Knauf" produkcijas realizācijas apskatītajā periodā, pārdodot "Knauf" zīmola produktus zem to faktiskās iepirkuma cenas.

"Depo" norāda – lietā nav pierādījumu, ka uzņēmums jebkad būtu īstenojis tiešu saziņu ar citiem būvmateriālu tirgotājiem. "Depo" uzsver, ka uzņēmums nav bijis jebkādu aizliegtu darbību dalībnieks un ka lietā esošie pierādījumi liecina par to, ka citi būvmateriālu tirgotāji regulāri ir bijuši neizpratnē par "Depo" zemajām cenām un informējuši par to "Knauf". "Depo" uzsver, ka KP piemērotais naudas sods vairāk nekā triju miljonu eiro apmērā ir par pārkāpumu, ko uzņēmums nav izdarījis.

Apgabaltiesa, 3. aprīlī noraidot "Depo DIY" pieteikumu, noslēdza šajā tiesu instancē aizvadīto tiesvedību sēriju, pilnā apmērā atstājot spēkā KP lēmumu.

Par īstenoto aizliegto vienošanos KP pieņēma lēmumu piemērot 5,8 miljonus eiro lielu naudas sodu trim būvmateriālu tirgotājiem – "Kesko Senukai Latvia", "Tirdzniecības nams "Kurši"", kā arī "Depo DIY". Pirms KP lēmuma pieņemšanas ar "Knauf", "Norgips" un "Krūza" tika noslēgti administratīvie līgumi, kas paredzēja izbeigt tiesisko strīdu un samaksāt naudas sodu kopā 1,6 miljonu eiro apmērā.

Saite uz KP 2017. gada lēmumu pieejama šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!