Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Rīgas apgabaltiesa ceturtdien, 26.novembrī, skatīs Īrijas zemo cenu aviosabiedrības "Ryanair" prasību pret VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"", liecina publiskotā informācija.

"Ryanair" prasa 2014.gada Londonas šķīrējtiesas lēmuma atzīšanu Latvijā.

Tiesvedība lietā bija apturēta, kamēr tika gaidīts Eiropas Komisijas (EK) lēmums par to, vai "Ryanair" ar līgumu dotās priekšrocības nav uzskatāmas par nelikumīgu valsts atbalstu. Šā gada 9.jūnijā EK atzina, ka to nevar uzskatīt par nelikumīgu valsts atbalstu.

"Lidosta "Rīga", tāpat kā iepriekš, neatzīst šķīrējtiesas spriedumu," pavēstīja lidostas pārstāve Laura Kulakova.

Jau ziņots, ka kopējā summa, kas lidostai "Rīga" pēc zaudējuma starptautiskā šķīrējtiesā ir jāmaksā "Ryanair", ir 1 569 086 eiro.

"Ryanair" ekskluzīvais līgums ar lidostu "Rīga" desmit gadus tai nodrošināja labvēlīgākus nosacījumus nekā citām aviokompānijām, bet, kad šāda labvēlība tika pārtraukta, balstoties uz līgumu, "Ryanair" uzvarēja lidostu starptautiskā šķīrējtiesā.

2004.gada 23.jūlija līgums "Ryanair" garantēja zemas apkalpošanas maksas - par katru pasažieri lidostai tā maksāja četrus ar pusi eiro, bet par katras "Ryanair" lidmašīnas virszemes apkalpošanu lidosta 500 eiro vietā drīkstēja iekasēt vienu eiro. Šis ekskluzīvais līgums bija spēkā arī 2012.gadā, kad lidosta ieviesa jaunu drošības nodevu pasažieriem. "Ryanair" jauno nodevu atteicās maksāt un uzskatīja, ka tas ir agrāk noslēgtā līguma pārkāpums, tāpēc lidsabiedrība vērsās pret lidostu šķīrējtiesā Londonā un uzvarēja.

Šāda vienošanās ar "Ryanair" tika noslēgta pēc toreizējā satiksmes ministra Aināra Šlesera rīkojuma. Tiesvedības materiālos minēts, ka lidostas vadība pretojusies vairākiem līguma nosacījumiem, taču Šlesers politiski iejaucies. Viņš personīgi "Ryanair" pārstāvjiem apsolījis, ka valsts apmaksās lielu daļu pakalpojumu, ja vien pārvadāto pasažierus skaits daudzkārt kāps.

Lidostai tika piespriests "Ryanair" kompensēt 802 000 eiro un segt tiesāšanās izdevumus, līdz ar to kopējā summa, kas lidostai jāmaksā, pārsniedza 1,5 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!