Foto: F64

Rīgas apgabaltiesa trešdien daļēji apmierinājusi Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) prasību pret AS "Viasat Latvia" strīdā par autortiesību aizsardzību, par labu AKKA/LAA piedzenot 235 053 eiro.

Kā aģentūru LETA informēja apgabaltiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš, prasība apmierināta daļā par zaudējumu piedziņu un autortiesību pārkāpumu. Tiesa noteica AKKA/LAA tiesības saņemt 6% no piedzītās summas līdz tiesas sprieduma izpildes dienai.

Prasība tika noraidīta daļā par autoru darbu izmantošanas aizlieguma noteikšanu un par pienākuma uzlikšanu pārtraukt televīzijas programmu signālpieejamības nodrošināšanu "Viasat" klientiem Latvijas teritorijā, līdz pušu starpā netiks noslēgts licences līgums par autordarbu izmantošanu.

Pilns spriedums ir pieejams jau šodien, un to 20 dienu laikā varēs pārsūdzēt apelācijas kārtībā.

Pērn oktobrī tiesa lēma atjaunot lietas izskatīšanu, lai gan lietā bija jābūt pasludinātam spriedumam.

Kā toreiz informēja Bērziņš, lietu atsāka skatīt pēc būtības, pamatojoties uz Civilprocesa likuma 188.pantu, kas paredz - ja apspriedes laikā tiesa atzīst par nepieciešamu noskaidrot jaunus apstākļus, kuriem ir nozīme lietā, vai papildus pārbaudīt vecos vai jaunos pierādījumus, tā atsāk lietas izskatīšanu pēc būtības.

Augstākās tiesas (AT) Tiesu palāta 2012.gada novembra sākumā noraidīja AKKA/LAA blakus sūdzību lietā pret "Viasat Latvia" par pagaidu līdzekļa - aizlieguma "Viasat" retranslēt autoru darbus bez licences līguma noslēgšanas - nepiemērošanu, tādā veidā AT atstāja negrozītu apgabaltiesas lēmumu.

AKKA/LAA savā pieteikumā par pagaidu aizsardzības līdzekļa piemērošanu norādīja, ka bez licences līguma tiek retranslēti autortiesību subjektu darbi, nemaksājot zaudējumus nedz AKKA/LAA, nedz pašiem autoriem. Tādā veidā "Viasat" pilnībā ignorējot autoru likumiskās tiesības, izmantojot autoru darbus bez tam nepieciešamās atļaujas. AKKA/LAA uzskatīja, ka šāda situācija arī deformē konkurenci, kas pastāv starp kabeļoperatoriem, jo pārējie pakalpojuma sniedzēji maksā par autortiesībām, bet "Viasat" to uzdrošinās darīt bez maksas.

Savukārt "Viasat" advokāti toreiz uzsvēra, ka viņu uzņēmums nav kabeļoperators, bet gan satelīttelevīzijas operators, kas slēdz līgumu ar kabeļoperatoriem par tālākajiem pakalpojumiem. Līdz ar to atbildētājs uzskatīja, ka AKKA/LAA prasība ir pilnībā nepamatota, jo "Viasat" darbības nav programmu retranslēšana un uzņēmums nav raidorganizācija, tāpēc nav pārkāptas nekādas autoru tiesības uz viņu intelektuālo īpašumu.

AKKA/LAA juriste Ance Krastiņa jau iepriekš norādīja, ka ir nepieciešams aizliegt izmantot autordarbus to retranslēšanai, līdz būs noslēgts licences līgums starp abām pusēm, jo bez pagaidu aizsardzības līguma piemērošanas prasības tiesvedība varētu turpināties pat piecus vai sešus gadus, savukārt aizsardzības līguma piemērošanu varētu skatīt visātrāk. "Tā ir AKKA/LAA nepieciešamība, nevis kaprīze," toreiz sacīja Krastiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!