Foto: LETA

Tiekoties ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) Padomes, valdes un biedru Kompetenču padomju pārstāvjiem, tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK) trešdien solīja rast ātru risinājumu komercstrīdu izskatīšanas efektivizācijai un "reiderisma" izskaušanai, informē LTRK Sabiedrisko attiecību dienests.

"Uzņēmēji kā ļoti būtisku problēmu izceļ ilgstošo komercstrīdu risināšanas kārtību tiesu ceļā," diskusijā uzsvēra LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, paužot uzņēmēju rosinājumu komercstrīdu izskatīšanā noteikt īpašu kārtību, kardināli saīsinot lietu izskatīšanas termiņus.

Bērziņš apliecināja, ka Tieslietu ministrija (TM) meklē problēmas risinājumus: "Pirmkārt, mediācija būtu nosakāma kā obligāts komercstrīda izšķiršanas process pirms tiesas, otrkārt - komercstrīdu izskatīšanas paātrināšanai lietu varētu izskatīt divās, nevis trīs tiesu instancēs kā līdz šim". LTRK biedri pauda atbalstu minētajiem priekšlikumiem.

"Tā sauktās reiderisma problēmas risināšanā uzmanība jāfokusē uz kapitāldaļu atsavinātāja gribas īstuma pierādīšanu," sarunā uzsvēra tieslietu ministrs, kā instrumentus mērķa sasniegšanai minot zvērināta notāra vai Uzņēmumu reģistra apliecinājumus paraksta autentiskumam vai arī e-paraksta lietojumu.

Tikšanās laikā pārrunāti arī šķīrējtiesu normatīvā regulējuma pilnveide, mediācijas likumprojekts un ar lobija tiesiskā regulējuma izstrādi saistīti jautājumi. LTRK ielūdza ministru un TM pārstāvjus uz konferenci, kas būs veltīta ārvalstu šķīrējtiesu prakses analīzei un veiksmīgāko, jomu regulējošo normu pielāgošanai Latvijas situācijā.

Endziņš sarunā īpaši uzsvēra, ka LTRK biedri vienmēr ir iestājušies par lobēšanas tiesiskā regulējuma izstrādi, turklāt redz to kā nekavējoši veicamu darbu un ir gatavi aktīvi iesaistīties likuma izstrādē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!