Foto: LETA

Tiešo maksājumu izlīdzināšanas procesam, sasniedzot Eiropas Savienības (ES) vidējo maksājumu līmeni, ir jānoslēdzas ne vēlāk kā nākamajā ES daudzgadu budžeta 2021.-2027.gadam periodā, uzsvēra zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Zemkopības ministrija (ZM) pavēstīja, ka Dūklavs ceturtdien, 5. oktobrī, tiksies ar ES Lauksaimniecības un lauku attīstības komisāru Filu Hoganu, kurš Latviju apmeklēs darba vizītē. Zemkopības ministrs ar ES Lauksaimniecības un lauku attīstības komisāru pārrunās Latvijas lauksaimniekiem patlaban un nākotnē aktuālos jautājumus, tostarp ES Kopējo lauksaimniecības politiku (KLP) nākotnē.

"Ar komisāru runāšu arī par tiešmaksājumu nākotni. Kopējais finansējums, kuru Latvija saņem no KLP, joprojām ir viszemākais ES dalībvalstu starpā. Latvijas lauksaimnieki ar ļoti lielām cerībām skatās uz finansējuma izlīdzināšanu, lai būtu nodrošināti vienlīdzīgi konkurētspējas nosacījumi visu ES dalībvalstu zemniekiem. Tiešo maksājumu izlīdzināšana nodrošinās Latvijas lauksaimnieku konkurētspēju. Tiešo maksājumu izlīdzināšanas procesam, sasniedzot ES vidējo tieši maksājumu līmeni, ir jānoslēdzas pēc iespējas ātrāk, bet ne vēlāk kā nākamajā ES daudzgadu budžeta 2021.-2027.gadam periodā," pirms tikšanās uzsvēra Dūklavs.

Tāpat tikšanās laikā zemkopības ministrs informēs ES komisāru par kritisko situāciju, kurā nonākuši daudzi lauksaimnieki pēc augusta un septembra ilgstošajām lietavām Latgalē, Vidzemē un Sēlijā. ZM atgādināja, ka lietavu nodarītie postījumi ir visaptveroši un ar tālejošām postošām sekām - ir iznīcināta šā gada raža, un zemes turpmāka apstrādāšana ir apstājusies. Ārkārtējā situācijā nonākušie Latvijas lauksaimnieki cieš lielus zaudējumus un nebūs spējīgi izpildīt uzņemtās saistības.

"Pēc kopējo zaudējumu aprēķināšanas mēs izvērtēsim iespēju izmantot ES Solidaritātes fonda paredzētos pasākumus, jo neizslēdzam iespēju, ka minimālais zaudējumu slieksnis šī fonda apgūšanā būs sasniegts. Tā kā ES Solidaritātes fonds neparedz atbalstu lauksaimniekiem, tādēļ šajā lauksaimniekiem ārkārtējā situācijā vērsīšos pie komisāra Fila Hogana, lai izmantotu paredzētās iespējas piemērot ES atbalsta pasākumus Latvijai ārkārtējā situācijā," sacīja zemkopības ministrs.

Jau ziņots, ka šogad 5.septembrī Dūklavs neformālajā ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē Tallinā uzsvēra, ka tiešo maksājumu izlīdzināšana veicinās vienlīdzīgāku konkurenci starp ES dalībvalstu lauksaimniekiem un nodrošinās vienlīdzīgu atbalstu krīzes situācijā. Zemkopības ministrs norādīja, ka arī tiešie maksājumi ir risku pārvaldības instruments, jo tiem ir ienākumus stabilizējoša ietekme. Nonākot grūtībās, lauksaimnieks ar lielākiem tiešajiem maksājumiem ir labvēlīgākā situācijā.

Tāpat vēstīts, ka Baltijas un Višegrādas valstu lauksaimniecības ministri 2017.gada jūlija vidū Briselē vienojās kopīgi iestāties par to, lai tiešmaksājumi zemniekiem visā ES pēc 2020.gada tiktu izlīdzināti.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!