Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) savā ziņā ir akadēmija - speciālisti noteiktu laiku nostrādā birojā, iegūst pieredzi un pēc tam tiek pārvilināti uz labāk atalgotu darbu pie iepirkumu pretendentiem vai juridiskajiem birojiem, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" atzina bijušais IUB vadītājs Andrejs Tiknuss.

Pēc viņa sacītā, galvenais iemesls IUB speciālistu pārpirkšanai ir nekonkurētspējīgais atalgojums.

"Jurists, kurš pēc sūdzību izskatīšanas raksta lēmumus un piedalās sēdēs, uz papīra saņem nedaudz vairāk nekā 600 latu. Ja viņš saņem šādu naudu, tad ir skaidrs, ka viņu ir ļoti viegli pārpirkt," norādīja Tiknuss un piebilda, ka IUB speciālistus lielākoties pārvilina juridiskās firmas un uzņēmumi, kas ir iepirkumu pretendenti, sevišķi būvnieki.

Tāpat Tiknuss atzina, ka labāks atalgojums juristiem ir valsts aģentūrās, uz kurām arī daudzi IUB speciālisti ir aizgājuši strādāt.

Bijušais IUB vadītājs atzina, ka krīzes laikā biroja atalgojums būtiski samazinājās. "Piemēram, man bija labs atalgojums - bet tas saruka līdz aptuveni 48% no iepriekšējā apmēra (Tiknusa valsts amatpersonas deklarācijas, kas iesniegtas Valsts ieņēmumu dienestā, liecina, ka 2007.gadā viņš algā saņēmis 43 693 latus, 2009.gadā – 20 389 latus, bet 2010.gadā – 16 437 latus - red.). Bet tas skāra arī ierindas darbiniekus," atzina Tiknuss.

Viņš stāstīja, ka pirmskrīzes laikā IUB algu fonds bijis tāds, ka reizi ceturksnī varēja maksāt prēmijas 60% apmērā no algas vai algas apmērā, taču krīzes gados tas tika atcelts. Tāpat tika atņemti arī ierēdņiem paredzētie atvaļinājuma pabalsti algas apmērā, nebija veselības apdrošināšana utt. "Tas ietekmē darba vidi," uzsvēra bijušais IUB vadītājs.

Jau ziņots, ka Tiknuss IUB vadītāja amatā ar valdības lēmumu tika apstiprināts 2001.gada decembrī. 2011.gada nogalē Tiknuss iesniedza atlūgumu un amatu pameta 9.decembrī.

Šā gada februārī Finanšu ministrija par jauno IUB vadītāju apstiprināja Daci Gaili, kura līdz tam birojā pildīja Metodoloģijas departamenta direktores pienākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!