Foto: Publicitātes foto
Tirdzniecības centru pārstāvji uzsver, ka ir jāvirzās uz tirdzniecības atjaunošanu arī tirdzniecības centros, ievērojot stingras epidemioloģiskās prasības.

Vakar Ministru kabineta sēdē tika pieņemts lēmums piešķirt atbalstu Covid-19 krīzes skartajiem tirdzniecības centriem nomas ieņēmumu krituma kompensācijai.

"Tirdzniecības centru, kas jau mēnešiem saskaras ar stingriem ierobežojumiem un cieš zaudējumus, atbalstam piešķirti 20 miljoni eiro. Lai gan nozares zaudējumi kopš pērnā gada pavasara ir sasniegši 67 miljonus eiro, nozare atzinīgi novērtē valdības pieņemto lēmumu, jo tas sniegs vismaz daļēju kompensāciju par milzīgajiem zaudējumiem," norāda Nekustamā īpašuma attīstītāju alianses valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags.

Vienlaikus tirdzniecības centru pārstāvji uzskatot, ka ir jāvirzās uz tirdzniecības atjaunošanu arī tirdzniecības centros.

"Pieņemtais lēmums ir rezultāts aktīvām diskusijām un sadarbībai starp tirdzniecības nozari un valdības pārstāvjiem. Tomēr vienlaikus jāuzsver, ka apstiprinātais grants tikai kompensē daļu zaudējumu, bet kopumā ir jāvirzās uz tirdzniecības ierobežojumu atcelšanu, lai atsāktu pilnvērtīgu darbību. Tieši tirdzniecības centros, salīdzinot ar mazajiem veikaliem, ir iespējams efektīvāk izpildīt epidemioloģiskās prasības, tāpēc turpināsim aktīvu darbu pie tā, lai rastu kompromisu ar valdības pārstāvjiem un uzsāktu nozares atkopšanos no krīzes," komentē Vanags.

Viņš norāda, ka tirdzniecības centri, ievērojot noteiktos drošās tirdzniecības principus, ir aprīkojuši tirdzniecības platības ar dažādiem risinājumiem epidemioloģisko prasību ievērošanai (pircēju plūsmas kontrole un ierobežošana, gaisa kvalitātes uzraudzība, dezinfekcijas līdzekļu nodrošināšana u.c.), taču šobrīd tie ir teju pavisam tukši, jo lielākajai daļai tirgotāju tajos ir aizliegts strādāt.

NĪAA jau iepriekš norādījusi, ka Covid-19 izplatības ierobežošanas nolūkos ieviesto ierobežojumu dēļ tirdzniecības nozarē ir krīzes situācija. Tirdzniecības centru piešķirtās nomas maksas atlaides sasniedz pat 100%, un zaudējumi neieņemto nomas ieņēmumu veidā ir sasnieguši 67 miljonus eiro. Uzņēmēju atbalstam izveidotais apgrozāmo līdzekļu grants iznomātājus nesasniedz vai sasniedz ļoti ierobežotā apmērā – grantu saņem tikai daļa nomnieku, bet no saņemtajiem līdzekļiem viņi nomas maksu iznomātājiem nemaksā vai maksā ļoti ierobežotā apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!